Sport

Bravúr kell Bíróéknak a negyeddöntőhöz

A szlovákok ellen kezd ma este a magyar női válogatott a spanyolországi világbajnokságon

Salánki Miklós

Elkezdődött az új olimpiász első kézilabda-világversenye, a női világbajnokság, amelyen először indul 32 válogatott. A sérülések miatt tartalékos magyar válogatott célja a negyeddöntőbe jutás.

Bravúr kell Bíróéknak  a negyeddöntőhöz
A kapus Bíró Blanka teljesítménye befolyásolhatja csapatunk eredményét
Fotó: AFP/Daniel Leal

A 25. női világbajnokságon az 1997 óta megszokott 24 helyett már 32 csapat vesz részt, a magyar válogatott huszonharmadszor vívta ki a részvételt, amellyel második a részvételi ranglistán. Meglepő, hogy a tornát nem spanyol nagyvárosokban rendezik, hanem Granollersben, Llíriában, Castellóban és Torreviejában, négy-ötezer férőhelyes csarnokokban. A bővítés miatt a lebonyolítás is változott: a nyolc négycsapatos csoportból az első három helyezett kerül a középdöntőbe, ahova magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményeiket. A küzdelmek négy, egyenként hatcsapatos csoportban folytatódnak, innen az első két-két helyezett kerül a negyeddöntőbe.

Érdekes, hogy a magyar válogatott a sorsoláskor az E csoportban három európai ellenfelet kapott, ma este  Szlovákia ellen kezd, szombaton Csehországgal, jövő hétfőn pedig Németországgal mérkőzik Llíriában. A csoportból való továbbjutás a minimális cél csapatunknak, még akkor is, ha az olimpia után kinevezett  Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány több rutinos, kulcsjátékosra – Kovacsics Anikóra, Szucsánszki Zitára, Janurik Kingára, Tomori Zsuzsannára – sérülés vagy betegség miatt nem számíthat. Így több fia­tal tehetség kap bizonyítási lehetőséget. A szakvezetés elvárása a legjobb nyolc közé jutás, ami nehéz feladat, mert a középdöntőben együttesünk a Koreai Köztársaság, Dánia, a Kongói DK és Tunézia közül három válogatottal mérkőzhet Granollersben.

De már a ma esti mérkőzés (20.30 óra, M4 Sport) sem lesz könnyű, mert ugyan a  szlovákok ellen nagyon pozitív a mérlegünk – 17 győzelem, három döntetlen, egy vereség –, de a legutóbbi mérkőzésen, október 15-én
csak 30–28-ra nyertek Háfráék Nagytapolcsányban.

„Az első mérkőzések mindig nehezek, senki nem tudja, hogyan készült és milyen állapotban van az ellenfél. Ha élvezzük a játékot, biztosan jó teljesítményt tudunk nyújtani, de ha görcsösek leszünk, akkor nem lesz egyszerű dolgunk a szlovákok ellen” – nyilatkozta Valenciában Golovin, aki először irányítja a felnőtt válogatottat világbajnokságon. A szlovák válogatott a múlt héten a madridi felkészülési tornán a házigazda spanyoloktól 35–15-re, a vb-csoportellenfél németektől 32–25-re, a lengyelektől pedig 35–24-re kikapott. „Mivel szabadkártyával jutottunk ki a vb-re, egyik meccsen sem mi leszünk az esélyesek, de minden alkalommal megpróbáljuk kihozni magunkból a maximumot” – nyilatkozta Bízik Réka, a szlovák válogatott balszélsője.

Koronavírusos megbeteged és miatt Holanek Zoltán erőnléti edző nem tarthatott a csapattal Valen­ciába, ahova megérkezett Szöllősi-Zsácsik Szandra, aki kisebb sérülés miatt a felkészülésben és a franciák elleni hétvégi felkészülési meccseken sem vett részt.

Rossz hír érkezett szerda este Valenciából, pozitív lett Schatzl Nadine koronavírus-gyorstesztje, így a válogatott balszélsőjét elkülönítették a küldöttség többi tagjától. Az itthon készülő tartalékok közül Fodor Csenge még szerdán elutazott Spanyolországba, ahol csatlakozik a válogatotthoz.

Havazás miatt halasztás Aalborgban

A Szeged férfi kézilabdacsapata különgéppel érkezett a dániai Aalborgba, ahol a város csapata volt az ellenfele a Bajnokok Ligája kilencedik fordulójában. A dán együttes az előző szezonban meglepetésre második lett a BL-ben, az új idényben viszont öt győzelemmel és három verséggel a negyedik helyen állt az A csoportban. A 18.45 órára kiírt mérkőzés csak két órával később kezdődhetett el, mert a dán klub közleménye szerint a havazás miatt a csapatok és a játékvezetők nem érkeztek meg időben a csarnokba. Mindez azért volt meglepő, mert a hivatalos időjárás-jelentés szerint néhány centiméteres hó esett a 110 ezer lakosú városban. A késés miatt a meccs lapzártánk után fejeződött be.
(SM)

Kapcsolódó írásaink