Sport

Dárdai lett a bűnbak

Labdarúgás. Befejeződött a berlini csapatnál a magyar szakvezető második vezetőedzői korszaka

Elváltak Dárdai Pál és a labdarúgó Bundesliga 14. helyén álló Hertha BSC első csapatának útjai, a klub vezetése azonnali hatállyal felmentette a labdarúgócsapat vezetőedzőjét, akinek a munkáját az idény végéig Tayfun Korkut veszi át.

Dárdai lett a bűnbak
Dárdai Pál tíz hónapos mérlege: tíz győzelem, nyolc döntetlen, tizenhárom vereség
Fotó: AFP/Hasan Bratic

„Szeretnénk köszönetet mondani Dárdai Pálnak a munkájáért. Az előző szezonban nehéz helyzetben vette át a csapat irányítását, és kihívásokkal teli körülmények között tartotta benn a gárdát az első osztályban” – mondta az egykori játékostárs, a jelenlegi sportigazgató, a játékosként egyébként huszonöt éve Európa-bajnok Fredi Bobic. A klub azonnal megtalálta az utódot, a stuttgarti születésű, török nemzetiségű (hajdanán 42-szeres török válogatott) Tayfurn Korkut személyében. Bobicnak ő is játékostársa volt, de még a Stuttgarter Kickersben.

A sportigazgató így fogalmazta meg elvárásait: „Tayfun Korkut kinevezésével szeretnénk elérni, hogy a csapat új impulzusokat kapjon. Tayfun a múltban már bebizonyította, hogy nemcsak stabilizálni tud egy együttest, hanem aprólékos és szenvedélyes munkájával fejleszteni is.” Merész döntés, Tayfun Korkut még egyetlen német csapatánál sem töltött el ötven mérkőzést, és sehol nem volt a győzelmi mutatója ötvenszázalékosnál jobb.

A Berliner Zeitung egyébként öt pontban foglalta össze, miért kellett az első csapat élére idén januárban visszatért Dárdainak távoznia. Az első a Bayern elleni 0–5 után tett elkeseredett nyilatkozata, amelyben azt mondta: „A Hertha BSC valószínűleg régóta keresett egy remek edzőt. Pál egy kis edző, jó edző, addig segít, ameddig kell. Ha jön egy igazán kiemelkedő edző, Pál azonnal visszamegy az U16-hoz, és teszi a dolgát, mint korábban is.” Ahogyan az BZ írta: „A közvetetten felajánlott lemondás nem esett jól Bobicnak.

Később azt mondta, hogy ezért Dárdait ki kellett volna rúgni.” A második, hogy elveszítette csapatával az Union elleni berlini derbit, és a Hertha – Lars Windhorst tulajdonos 375 millió eurós befektetése ellenére – már nem a főváros első számú csapata. A harmadik a taktikai fegyelem hiánya, a Hertha több mérkőzést is az utolsó percekben bukott el. A negyedik, hogy az újonnan igazoltak nem kaptak elég szerepet, Marco Richter kivételével nem épültek be a megfelelő mérttékben. Különösen igaz ez a Bobic által favorizált, több mint húszmillió euróért vett holland Jurgen Ekkelenkampra. Az ötödik, hogy a drágán vett és magas fizetésű „sztárok”, Lucas Tousart, Krzysztof Piatek ugyancsak a mellőzöttek közé kerültek.

Felavatták Nápolyban Maradona szobrát

Szakadt a hó, mégis mindenki szívét a melegség járta át a nápolyi Diego Maradona Stadionban. Az előző két mérkőzésén kisebb hullámvölgybe került csapat 4–0-ra kiütötte a Laziót, mégpedig különleges szerelésben játszva: az egy éve elhunyt Maradona képét nyomtatták a mezekre. A meccs előtt felavatták a stadionban az argentin szupersztár óriási bronzszobrát. A Napoli a győzelemmel megerősítette első helyét a Serie A-ban – így tett a Real Madrid is a La Ligában. Carlo Ancelotti együttese 0–1-ről fordított a Sevillát fogadva, előbb Karim Benzema, majd Vinícius Júnior vette be Bono kapuját. A brazil szélső csodagólt lőtt, sokáig fognak beszélni róla.

Serie A, 15. forduló. Napoli–Lazio 4–0.
Az élcsoport: 1. Napoli 35 pont, 2. AC Milan 32, 3. Inter 31, 4. Atalanta 28.

La Liga, 15. forduló. Real Madrid–Sevilla 2–1.
Az élcsoport: 1. Real Madrid 33 pont (14), 2. Atlético Madrid 29 (14), 3. Real Sociedad 29, 4. Sevilla 28 (14).

 

Kapcsolódó írásaink