Sport

„Sajnálatos módon egy kiváló edző érkezik Angliába”

Ralf Rangnick, az európai futball egyik legnagyobb tudora veszi át fél esztendőre a Manchester Unitedot

A címben jelzett mondattal kommentálta Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere azt a hírt, hogy fél évre Ralf Rangnick veszi át a Manchester United irányítását.

„A United szervezett lesz a pályán. Kiváló ember és nagyszerű edző. Ő egy rendkívül tapasztalt menedzser, aki két csapatot is felépített a semmiből, előre juttatva őket az elitbe, a Hoffenheimet és az RB Leipziget” – mutatta be röviden Klopp a 63 éves Rangnickot, aki egyrészt a Gegenpressing, a vissza-letámadás apostola, másrészt a liverpooli menedzser egyik tanítómestere.

Rangnickról legutóbb néhány napja, a Bódog Tamással készített interjúban írtunk, felidézve, hogy a német Bundesliga 1 sztárklubjainál szinte kivétel nélkül az ő tanítványai, egykori játékosai a vezetőedzők. Hozzátehetjük: miként a Chelsea-nél (Thomas Tuchel) és a Liverpoolnál (Jürgen Klopp) is, így az angol Premier League legerősebb négy klubjából háromnál is a rangnicki dominál majd. Ahhoz, hogy Rangnick át tudja venni a Manchester Unitedet, kellett a Lokomotiv Moszkva engedélye is, ott dolgozott a nyár óta a német edző. Megkapta az engedélyt, majd sikerrel tárgyalt a Vörös Ördögök vezérkarával, így már csak a nagy bejelentés hiányzik ahhoz, hogy hivatalosan is a Manchester United első német edzője legyen.

Hat hónapos intervallumra vállalta, utána a tervek szerint marad legalább két évig, tanácsadói minőségben. A klub célja továbbra is az, hogy a nyártól Mauricio Pochettino dirigálja a csapatot, de az argentin edző egyelőre szerződésben van a Paris Saint-Germainnél. Nem zárható ki azonban, hogy a PSG arab tulajdonosai elengedik, főleg ha sikerül megnyerniük a posztra Zinédine Zidane-t.

Több forrás is megerősítette, hogy a német edzőnek tizenegy hónapja a Chelsea kínált állást, de akkor nemet mondott a megkeresésre, azzal a válasszal, hogy „nem tűzoltó edző”. Utána fordult a londoni klub Thomas Tuchelhez, aki időközben szabaddá vált Párizsban. Rangnick most nem mondott nemet egy hasonló ajánlatra, elsősorban azért, mert a további kétéves szerződése lehetőséget ad az építkezésre. Éppen a hat hónapos beugrás rövidsége, ami miatt az európai futball szakértői közül néhányan bírálták Rangnick felkérését, felvetve azt, hogy mindössze fél év kevés ahhoz, hogy sikerrel átadja futballfilozófiáját.

A Manchester United vasárnap a Chelsea ellen játszik a Premier League-ben, nem valószínű, hogy addig a papírmunka – beleértve a munkavállalási engedély megszerzését – befejeződik Rangnick ügyében. A Manchester Evening azonban úgy számol, hogy a jövő csütörtöki, az Arsenal elleni hazai bajnoki mérkőzésen már minden bizonnyal ő ül majd hazai csapatnak fenntartott boksz edzői székén.

Kapcsolódó írásaink

Sergio Ramos a City ellen mutatkozhat be

ĀA Bajnokok Ligája-idény során a PSG ma először állhat ki legerősebbnek tartott tizenegyével, a Real Madrid számára presztízsmérkőzés a Sheriff Tiraspol elleni meccs