Sport

Tizenkét csapat készülhet Katarba

Európából eddig a német, a dán, a belga, a francia, a horvát, a spanyol, a szerb, az angol, a svájci és a holland válogatott vívta ki a vb-indulást

Részben a pandémia, részben a labdarúgó világbajnokság idejének a szokásos nyáriról november–decemberre eltolása az oka annak a 21. századi futballban példátlan esetnek, hogy a tornát megelőző esztendő végére még a 32-es mezőny fele sem alakult ki.

A jelenlegi helyzet: 2021-re szerte a világban lezárultak a selejtezők, de az automatikusan részt vevő, rendező katari válogatotton kívül csupán tizenkét gárda mondhatja magát biztos vb-résztvevőnek. Európa tart a legelőrébb, a tizenhárom helyből tíz elkelt. Utolsóként a hollandok szerezték meg a csoportelsőséget, érdekes, hogy a tíz kijutóból egyedül ők nem voltak ott a 2018-as oroszországi tornán is. Már biztos vb-résztvevők: Anglia, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Németország, Spanyolország, Svájc, Szerbia.

Két meglepetés akadt, a portugál és az olasz csapat, a legutóbbi két Európa-bajnok pótselejtezőre kényszerül. A 2022-es vb előtt megváltozott a pótvizsgázás rendje: a még kiadó három helyért a tíz csoportmásodik (Észak-Macedónia, Lengyelország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Skócia, Svédország, Törökország, Ukrajna, Wales), valamint a Nemzetek Ligája-szereplés alapján lehetőséget kapó két ország (Ausztria, Csehország) versenyezhet.

A tizenkét csapatból hatot kiemeltek, ezek (a portugál, a skót, az olasz, az orosz, a svéd és a walesi legénység) otthon kezdenek majd a négy-négy csapatot tömörítő három csoport egyikében. A csapatok a final fourok ismert szisztémájában (két elődöntő, utána a győztesekkel döntő) játszanak majd a kiadó helyekért. Értelemszerűen a kiemeltek nem kiemelteket kapnak majd a november 26-i, jövő pénteki sorsoláson, az egyetlen további megkötés, hogy az orosz és az ukrán válogatott nem kerülhet azonos négyesbe.

Ami a többi zónát, a többi kontinenst illeti, szerda hajnalban az argentinok is továbbjutottak, ehhez a chileiek veresége miatt elég volt a brazilok ellen egy döntetlen is San Juanban. Dél-Amerikából a brazilokon és az argentinokon kívül további két csapat biztosan vb-résztvevő lesz, még egy pedig interkontinentális selejtezőt játszik. Az állásra pillantva megállapítható: nagyon tömör a mezőny.

A CONCACAF-zónában, vagyis Észak- és Közép-Amerikában, ideértve a karibi térséget is, a nyolc, még versenyben lévő közül Kanada áll a legjobban, amelyik a legrégebben (1986) járt világbajnokságon. Még hat forduló hátravan, de valószínű, hogy a mostani első négy között már csak a sorrend változik. Afrikában tíz válogatott reménykedhet (Algéria, Egyiptom, Ghána, Kamerun, Kongói DK, Mali, Marokkó, Nigéria, Szenegál, Tunézia), márciusra öt párt alakítanak belőlük, a győztesek mehetnek Katarba. Ázsiában Irán, Dél-Korea, illetve Szaúd-Arábia, valamint Japán és Ausztrália áll a legjobban.

Világbajnoki selejtezők. Európai zóna. 10. forduló. D csoport: Bosznia-Hercegovina–Ukrajna 0–2, Finnország–Franciaország 0–2. A végeredmény: 1. Franciaország 18 pont, 2. Ukrajna 12, 3. Finnország 11, 4. Bosznia-Hercegovina 7, 5. Kazahsztán 3. E csoport: Csehország–Észtország 2–0, Wales–Belgium 1–1. A végeredmény: 1. Belgium 20, 2. Wales 15, 3. Csehország 14, 4. Észtország 4, 5. Fehéroroszország 3. G csoport: Hollandia–Norvégia 2–0, Montenegró–Törökország 1–2, Gibraltár–Lettország 1–3. A végeredmény: 1. Hollandia 23. 2. Törökország 21, 3. Norvégia 18, 4. Montenegró 12, 5. Lettország 9, 6. Gibraltár 0.

Dél-amerikai zóna, 14. forduló. Argentína–Brazília 0–0, Kolumbia–Paraguay 0–0, Chile–Ecuador 0–2, Bolívia–Uruguay 3–0, Venezuela–Peru 1–2. Az állás: 1. Brazília 35 pont (13 mérkőzés), 2. Argentína 29 (13), 3. Ecuador 23, 4. Kolumbia 17, 5. Peru 17, 6. Chile 16, 7. Uruguay 16, 8. Bolívia 15, 9. Paraguay 13, 10. Venezuela 7.

CONCACAF-zóna, 8. forduló. Jamaica–Egyesült Államok 1–1, Costa Rica–Honduras 2–1, Panama–Salvador 2–1, Kanada–Mexikó 2–1. Az állás: 1. Kanada 16 pont, 2. Egyesült Államok 15, 3. Mexikó 14, 4. Panama 14, 5. Costa Rica 9, 6. Jamaica 7, 7. Salvador 6, 8. Honduras 3.

Kapcsolódó írásaink