Sport

Pótselejtezőre kényszerülnek az olaszok

A történelem gyakran ismétli önmagát. E közhelyszerű igazságot ezúttal az olasz futballválogatott történetére húzhatjuk rá.

Pótselejtezőre kényszerülnek az olaszok
Harry Kane (középen) az angolok tíz góljából négyet jegyzett San Marinóban
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

A Squadra Azzurra az 1982-es vb-aranya után nagyon rossz őszt produkált, lemaradt a következő, akkor még nyolccsapatos Eb-ről. A mostani kontinensbajnoki diadal óta nem igazán talál magára, a legutóbbi hét meccséből csak a gyenge litvánok ellenit, valamint a belgák elleni, valójában tét nélküli, Nemzetek Ligája-bronzmeccset nyerte meg. Bár Roberto Mancinival 2018 ősze óta – veretlenségi világrekordot felállítva – nagyon menetelt, a legutóbbi negyven mérkőzéséből csupán egyet veszített el, az is igaz, hogy a legutóbbi kilencen elért két győzelem nem sok. A katari vb selejtezőin a csoportgyőzelem abszolút a Squadra Azzurra kezében volt, de miután az utolsó két meccsén nem tudott nyerni, a svájciak megelőzték, így pótselejtezőre kényszerül. Úgy járt, mint a magyar válogatott az 1974-es vb előtt: veretlensége ellenére nem lett csoportgyőztes a selejtezőkben. „Biztos vagyok abban, hogy ott leszünk Katarban, sőt talán még a vb-t is megnyerjük” – mondta Mancini, mert hát mi mást mondhatna. Érdemes kiemelni: a svájciak labdarúgása rengeteget fejlődött az utóbbi húsz évben, még ha az olaszok megelőzése váratlan és bravúros is volt. Köbi Kuhn, a legendás játékos és edző kapitányságának kezdete óta a „Nati” a lehetséges, összesen tíz Eb-ből vagy vb-ből kilencre (!) eljutott. (Csak a 2012-es Eb-t hagyta ki.)

Európai vb-selejtezők, 10. (utolsó) forduló

C csoport: Észak-Írország–Olaszország 0–0, Svájc–Bulgária 4–0.
A csoport végeredménye: 1. Svájc 18 pont, 2. Olaszország 16, 3. Észak-Írország 9, 4. Bulgária 8, 5. Litvánia 3.

F csoport: Skócia–Dánia 2–0, Ausztria–Moldova 4–1, Izrael–Feröer-szigetek 3–2.
A csoport végeredménye: 1. Dánia 27 pont, 2. Skócia 18, 3. Izrael 16 (23–21), 4. Ausztria 16 (19–17), 5. Feröer-szigetek 4, 6. Moldova 1.

I csoport: Lengyelország–Magyarország 1–2, San Marino–Anglia 0–10, Albánia-Andorra 1–0.
A csoport végeredménye: 1. Anglia 26 pont, 2. Lengyelország 20, 3. Albánia 18, 4. Magyarország 17, 5. Andorra 6, 6. San Marino 0.

Kapcsolódó írásaink

Szép volt, fiúk!

ĀA következő napok bizonyára még lehetőséget adnak a magyar labdarúgó-válogatott finoman szólva is ellentétes, hullámhegyekkel és -hullámvölggyel is tarkított esztendejének értékelésére