Sport

Lázadás a lovaglás megmentése érdekében

Több százan követelik a vezetők lemondását

Több mint 650 öttusázó lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség (UIPM) vezetőit, miután utóbbiak úgy döntöttek, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás nem lesz része a sportágnak.

A német Klaus Schormann elnök, valamint a végrehajtó bizottság tagjainak távozását követelő nyílt levelet volt és jelenlegi öttusázók írták alá, a magyarok közül például Kovács Sarolta, Gulyás Michelle, Gyenesei Leila, Tibolya Péter, Balogh Gábor, Fábián László és Marosi Ádám. Az aláírók ezt azzal indokolták: „A sportolókkal és a tagszövetségekkel folytatott konzultáció nélkül a vezetőség aláásta az öttusa eddigi 109 éves történelmét, ezért egyhangúlag kinyilvánítjuk bizalmatlanságunkat.

A jelenlegi elnök és a végrehajtó bizottság lépései azt mutatják, hogy új vezetőtestületre van szükség, amelynek tagjai képesek megvédeni az öttusa helyét az olimpiai programban.” A német Schormannt a november 27–28-án sorra kerülő online tisztújító kongresszuson újabb négy évre elnökké választhatják – ez lenne a nyolcadik ciklusa –, mivel ellenjelölt nélkül indul.

Kapcsolódó írásaink