Sport

Az öttusázók csak a párizsi olimpiáig lovagolnak

Az öncsonkításba belehalhat a sportág

A sportok királyának nevezet öttusát Pierre de Coubertin báró, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szorgalmazta először.

Az öttusázók csak a párizsi olimpiáig lovagolnak
A világbajnok német Annika Schleu Tokióban azért sírt, mert nem bírt a lovával, és elbukta az olimpiát. Azon kevesek egyike, aki boldogan kerékpározik majd a lovaglás helyett
Fotó: AFP/dpa/Marijan Murat

A modern pentatlon – lövészet, párbajtőrvívás, úszás, lovaglás és futás – 1912-ben be is került az olimpiák műsorába, és 1949-től világbajnokságokat is rendeznek. Az elmúlt csaknem 110 évben nagyon sok szabálymódosításon, változtatáson ment át ez a nehéz, összetett sportág, különösen az elmúlt bő két évtizedben, amióta a német Klaus Schormann az elnöke a nemzetközi szövetségnek (UIPM).

A sorozatos öncsonkítással azt akarták elérni, hogy az a sportág, amelyet az egész világon csak néhány ezren űznek, bent maradhasson az olimpiák programjában. Ennek érdekében most újabb „merényletet” terveznek Coubertin kedvence ellen: azt, hogy a lovaglás helyére más sportág kerüljön. Az ötlet nem új, hiszen például az 1937-es német bajnokságon az indulók választhattak a lovaglás és a motorkerékpáros terepverseny között. Akkor az újítás nem vált be. Most viszont újra sportágcserében gondolkoznak.

Az UIPM végrehajtó bizottsága az elmúlt héten saját hatáskörben úgy döntött, az öttusa olimpiai programban maradása érdekében mindenképpen szükség van arra, hogy a lovaglást másik tusa váltsa fel. Mert a sportág világméretű fejlődésének gátja az, ha bizonyos területeken – példaként a karibi térséget említették – nem tudják biztosítani a lóállományt. Az biztos, hogy a 2024-es párizsi olimpián a lovaglás még az öttusa része lesz, hiszen a mostani nemzedék még így készül, ám 2023-tól a fiatalok versenyeit már az új módon kell megrendezni.

A lovaglás lecserélése azonban az öttusa halálát jelentheti. Ezért célszerűbb lenne egy új, korszerűbb összetett sportágat létrehozni úgy, ahogyan ezt Coubertin báró tette 110 évvel ezelőtt, amikor az ókori olimpiákon szereplő antik pentatlon (négy atlétikai számból és birkózásból álló öt tusa) mintájára az új sportágat megalkotta.

Kapcsolódó írásaink