Sport

Újabb 300 millió forint támogatás a kis és közepes sportegyesületeknek

A HISZEK Benned! Sport Program II. alprogramjának hatodik pályázati ütemében újabb 478 kis és közepes sportszervezet részesült támogatásban, összesen 300 millió forint értékben - jelentette be Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a szerdai sajtótájékoztatón.

Újabb 300 millió forint támogatás a kis és közepes sportegyesületeknek
Szabó Tünde és Deutsch Tamás
Fotó: MH/Purger Tamás

Szabó Tünde emlékeztetett arra, hogy a nagyon népszerű program 2016 óta működik az államtikárság, valamint a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) együttműködésével.

Az államtitkár kifejtette: a Helyi Integrált Szabadidősportos és Egyesületi Keretek közötti - rövidítve HISZEK - Benned! program általános céljai a szabadidős sportolók körének bővítése, az egészséges életmódra nevelés, valamint minél több fiatal bevonása az utánpótlássportba és a tehetséggondozásba az ország egész területén.

Szabó Tünde elmondta: a kiírás szerint az egyesületek minimum 500 ezer, maximum 4 millió forintra pályázhattak, de olyan nagy volt az igény, hogy egy-egy szervezetnek legfeljebb 2 millió forintot ítéltek oda. Az elbíráláshoz a SOSZ nyújtott szakmai segítséget.

„Nehéz időszakot tudunk magunk mögött, amely megviselte a sportszervezeteket, ezért is volt fontos megerősíteni őket” - állapította meg az államtitkár.

Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke szerint a HISZEK Benned! egy nagyon sikeres program, amelyre rendkívül büszke, mert jó néhány meghatározó területen jelentős segítséget nyújt a magyar sportnak. A program legfőbb céljai között megemlítette, hogy a magyar vidéket is erősíti, továbbá széleskörű lehetőséget teremt a fiataloknak a sportolásra, hiszen a kis és közepes sportegyesületek összesen 85 szakágban jutottak támogatáshoz.

Deutsch Tamás hozzátette: a II. alprogram hatodik ütemében összesen 755 sportszervezet nyújtott be pályázott, közülük 478 volt sikeres, és a sportegyesületek átlagosan 627 ezer forinthoz jutottak. A pénzösszeg szinte mindenre felhasználható, többek között edzői bérekre, juttatásokra, dologi kiadásokra, mint a sporteszközök vásárlása, sportlétesítmények bérlése, valamint a sportolók versenyeken, edzőtáborokban való részvétele. A támogatási időszak 2021. január elejétől december végéig tart.

Mint elhangzott, csak olyan sportszervezetek nyújthattak be pályázatot, amelyek még nem részesültek a Kiemelt Sportágfejlesztési Program (KSF) nyújtotta, vagy a látvány csapatsportágakat érintő TAO-támogatásban.

A SOSZ elnöke zárásként kiemelte: a program elmúlt öt éve alatt így összesen már 1 milliárd 250 millió forint támogatásban részesültek a kis és közepes sportegyesületek.

Kapcsolódó írásaink