Sport

Sztáredzőnek sztárfia

Giovanni Simeone négy gólja ismét felszínre hozta a kérdést: miért nem igazolaz édesapja csapatához

Nincs a jelen sztáredzői között olyan, akinek (egyik) fia jobb futballista lenne, mint Giovanni Simeone. „Gio” a hétvégén élete mérkőzését játszotta, mindössze a második futballista lett a Hellas Verona történetében, aki legalább négy gólig jutott egyetlen mérkőzés alatt a Serie A-ban. Mi több, az elmúlt 63 évben az egyetlen, tekintve hogy a brazil Emanuele Del Vecchio még 1958-ban rúgott ötöt a Sampdoriának.

Sztáredzőnek sztárfia
Giovanni Simeone hat gólt szerzett a Veronában első nyolc bajnokiján
Fotó: AFP/Carmelo Imbesi

Az édesapának, Diego Pablo Simeonének – amint túljutott a Real Sociedad elleni, egyáltalán nem könnyű, 2–2-re végződő rangadón – persze megint feltették a kérdést, miért nem szerződteti a saját fiát. „Cholo” Simeone boldogan mosolygott, de nincs könnyű helyzetben.

Három fia közül Giovanni (1995) 2016 óta olasz klubok csatára, argentin válogatott. Gianluca (1998) az Ibiza profi játékosa, Giuliano (2002) már az Atlético Madrid első keretével edzett 2021 tavaszán. Amikor Giovanni, azaz Gio bemutatkozott az argentin válogatottban, és a Fiorentinában nagy formában rugdosta a gólokat, az édesapa még azt mondta: „Soha nem igazolnám le a fiamat a csapatomhoz! Csak komplikációkat okozna a kapcsolatunkban, mint ahogyan az öltözőn belül is. Pedig kiváló futballista, mindent tud, amit tudnia kell valakinek ahhoz, hogy nálam játsszon. Egyszer, amikor én már nem leszek az Atlético vezetőedzője, talán játszik majd még itt.”

Viszont egy évvel később Giulia-no, aki addig a River Plate ifjúsági csapatában játszott, családi okokból Madridba költözött, és az Atlético korosztályos gárdájába került. Az argentinok bánták, még fájdalomdíjat is követeltek, de nem tudtak mit tenni. Giuliano eleinte néhányszor labdaszedő volt a Wanda Metropolitanóban, játszott az ifjúsági csapatban, majd a B-ben, aztán idén már az első csapattal is edzhetett. Talán egyszer ő lesz az Atlético Madrid sztárja a Simeone családból. Ha már Giovanni nem lesz.

A legidősebb fiú egyébként Madridban született, amikor édesapja még játékosként szolgálta az Atléticót. Tizenkilenc éves volt, amikor a szülei elváltak, addigra már otthon, a River Plate-ben is futballozott. Nyert argentin bajnoki címet és Libertadores-kupát, aztán 2016-ban Olaszországba költözött, ahol a Genoa, a Fiorentina és a Cagliari mezét is viselte, idén szeptember eleje óta pedig a Veronát szolgálja. 2018-ban bekerült az argentin válogatottba, ami nagy feltűnést keltett, ő lett az első olyan játékosa az Albicelestének, a kék-fehéreknek, akinek az édesapja több mint száz válogatottságig jutott.

Talán jót tenne neki, ha Cholo csapatában játszhatna, de az is igaz, hogy ott óriási a konkurencia, Luís Suárez, Antoine Griezmann, Joao Félix csak három az Atlético legkiválóbb csatárai közül. Alkalmasint ha Giovanni egy „csodatételt” kérhetne, az inkább az lenne: hadd játsszon minden héten Maurizio Sarri aktuális csapata ellen. Egy mesterhármast és egy mesternégyest szerzett eddig a Serie A-ban, mindkettőt Sarri csapata (2018-ban a Napoli, most a Lazio) ellen.

Kapcsolódó írásaink

Conte lehet a megoldás az Old Traffordon

ĀEgyre több forrás erősíti meg, hogy Antonio Conte a legesélyesebb jelölt a Manchester United menedzseri posztjára, abban az esetben, ha Ole Gunnar Solskjaert meneszti a vezetőség

Négy edzőt is kiállítottak Olaszországban

ĀA Real Sociedad hívei (és játékosai) sajnálhatták, hogy csapatuk nem nyert Madridban, az Atlético elleni rangadón, de a baszk gárda így is vezeti a spanyol labdarúgó-élvonal tabelláját