Sport

Kilépéssel fenyegetik a FIFA-t

Egyre élesebben támadják Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének a tervét, amely szerint négy- helyett kétévente rendeznének futball-világbajnokságot

Egyre élesebben támadják Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének a tervét, amely szerint négy- helyett kétévente rendeznének futball-világbajnokságot.

Az erről szóló tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie az elnöknek, viszont sokan ellenzik az ötletet. Bírálta a tervet az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség vezetése is, valamint az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások. A magyar szövetség szintén jelezte, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezés kérdésében.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is aggodalmának adott hangot. „A lerövidített vb-ritmus negatívan hathat ki más sportágakra, többek között a teniszre, a kerékpársportra, a golfra, a tornára, az atlétikára vagy a Forma–1-re” – mondta Mark Adams, a NOB szóvivője. A vitatott változtatásról Arséne Wenger, a nemzetközi szövetség futballfejlesztési bizottság vezetője hétfőtől egyeztet a nemzeti válogatottak szövetségi kapitányaival videókonferencián.

Legutóbb a dán, a svéd, a norvég, a finn, az izlandi és Feröer szigeteki szövetség közös közleményben foglalt állást a kétévenkénti vb bevezetése ellen. Ahogy a dánok jelezték, legrosszabb esetben és utolsó lehetőségként nem zárják ki azt sem, hogy kilépnek a FIFA-ból, ha az nem áll el a tervétől. Mindezek hatásárra Infantino bejelentette, hogy a FIFA december 20-án tanácskozást rendez a kétévenkénti megrendezésről. Az elnök célja, hogy mindenkit közös nevezőre hozzon, vagyis teljes egyetértés és összefogás legyen a témában, bár elismerte, hogy jelenleg heves viták folynak az ügyben.

Kapcsolódó írásaink