Sport

Pokolbéli víg napokat ígér jövőre a Tour

Nem lesz leányálom a jövő évi Tour de France országúti kerékpáros körverseny vonalvezetése.

Tegnap Párizsban mutatták be a július 1-jén kezdődő háromhetes útvonalat, amely három dán etappal kezdődik, benne a 18 km hosszú Nagy-Baelt híddal, amely a koppenhágai és az odensei szigetet köti össze egymással, s ahol az év minden napján erős szél fúj. Christian Prudhomme versenyigazgató szerint már itt el lehet veszíteni a versenyt. De komoly erőpróba lesz az ötödik szakaszra tervezett, csaknem 20 km-es macskaköves rész is Lille és Arenberg Porte du Hainaut között.

A legmagasabb pont a Col du Galibier (2607 m) lesz. A viadal összdíjazása 2.3 milliárd euró, ebből 500 ezer euró az összetett győztesé. Harminchárom év után a nők számára is rendeznek Tourt, mégpedig a férfiak zárónapjától kezdve nyolc napon át. Ennek szakaszait Marion Russe versenyigazgató osztotta meg a sajtó munkatársaival. Ez még csak a hatodik verseny, így a népszerűsége nem olyan eget verő, és a versenyhelyszín-városok felkérése nagy kihívás volt.

A női kerékpárosok Párizsból indulnak, a cél az Alpokban fekvő La Super Planche des Belles Filles hegycsúcsa és a női futam állandósítása. Ugyancsak csütörtöki kerékpáros hír, hogy Richard Carapaz, a tokiói olimpia országúti mezőnyversenyének bajnoka is indul az ecuadori körversenyen, amelynek ő lett a névadója (hazájában ő a második olimpiai aranyérmes). A nyolcnapos viadal költségvetését duplájára emelték, a novemberi verseny a dél-amerikai ország legfontosabb sporteseménye.

Kapcsolódó írásaink