Sport

Venezuelai focistanők nyílt levele

Az Atletico Madrid játékosa, Deyna Castellanos és 23 társa felszólalt a szexuális és pszichés zsarolás ellen

Ha valaki azt gondolná, hogy a női szertorna az egyetlen sportág, ahol előfordul, hogy akár a világ elitjébe tartozó sportolónőket molesztálnak a férfi edzőik, az nagyon téved. Azok a trénerek, szövetségi edzők, akik hatalmi pozícióban vannak, más sportágakban sem feltétlenül szentek.

Venezuelai focistanők nyílt levele
Deyna Castellanos, az Atletico Madrid sztárja ellen Mapi Leon próbálja védeni a Barcelonát
Fotó: AFP/Nurphoto/Urbanandsport

A legfrissebb botrányt a szexuális abúzus kapcsán a venezuelai női labdarúgó-válogatott tagjai robbantották ki. A Russia Times információi szerint a gyengébb nem huszonnégy élvonalbeli focistáját inzultálta a legkülönbözőbb módokon az U20-as válogatott korábbi trénere, Kenneth Zseremeta. Deyna Castellanos, az Atletico Madrid női csapatának sztárja és dél-amerikai társai nyílt levélben törték meg a hallgatás falát, amely levél a közösségi médiában – az olyan gyűjtő hashtageknek is köszönhetően, mint NoMas­Abusos, ProtectThePlayers – villámgyorsan terjed.

Deyna Castellanos a közösen jegyzett levél mellett Twitter-oldalán arról is írt, hogy 14 éves kora óta bántalmazták fizikailag, pszichésen és szexuálisan az edzők, közülük is különösen egy. A történtekre legszívesebben fátylat borítana a venezuelai szövetség férfiak vezette vezérkara, igaz, 2017-ben – kilencévi ténykedés után – végül csak kirúgták Zseremetát, amiért csapatának zömét alultápláltnak találták egy orvosi ellenőrzésen.

Az egyetemi éveit az Egyesült Államokban töltő Castellanos úgy nyilatkozott, hogy a Floridai State Universityn töltött évei alatt ébredt rá: nem természetes ára a női sportolók profivá érésének mindaz, amit a férfi edzők elkövettek ellenük. Nem természetes része az edző–versenyző kapcsolatnak, hogy négyszemközt kell szobára menniük, hagy­niuk kell, hogy mindenféle masszázsban részesítsék őket, hogy kikérdezzék a szexuális életükről, szokásaikról és hogy úgy érezzék, ha nem kedvesek az edzőhöz, akkor nem kapnak elég játéklehetőséget.

És azt sem muszáj eltűrniük, hogy tinédzserkorukban a testsúlyuk miatt gúnyolódások célkeresztjébe kerüljenek. A 22 éves profi labdarúgó és 23 társa által aláírt iromány szól arról is, hogy eldöntötték, nem engedhető meg semmilyen visszaélés a sportolónőkkel szemben.

A botrány máris túllépett az országhatáron. Két további női focista, Sinead Farrelly és Mana Shim is megszólalt, őket az amerikai North Carolina Courage csapatának korábbi trénere, Paul Riley zaklatta. Riley tagadja a vádakat, de az amerikai és a nemzetközi labdarúgó-szövetség megindította a vizsgálatot.

Kapcsolódó írásaink

A németek már Katarban vannak

ĀHansi Flick irányításával ötből öt gólzáporos győzelmet szerzett a Nationalelf, s elsőként jutott ki a jövő évi világbajnokságra