Sport

A döntő gól, amelyet magyarázni kellett

A világbajnok francia válogatott nyerte a Nemzetek Ligáját, a csapat a legutóbbi huszonöt tétmeccsén nem kapott ki

Unalmas elsőt követő szenzációs második félidő zárta a Nemzetek Ligája második sorozatát. A francia válogatott 2–1-re verte a spanyolt egy azóta is vitatott, döntő góllal.

A döntő gól, amelyet magyarázni kellett
A lesről induló Kylian Mbappé találatára a spanyolok már nem tudtak válaszolni
Fotó: AFP/Franck Fife

A 82. percben Théo Hernandez labdáját Kylian Mbappé szemmel is jól láthatóan lesen kapta. Ettől függetlenül Unaí Simón kapust is kicselezve – a hálóba lőtte a labdát, Anthony Taylor játékvezető pedig, a VAR megerősítésével, megadta a gólt. Az azóta napvilágot látott magyarázat szerint az érvényes szabálykönyv szerint „az a játékos, aki leshelyzetben kapja meg a labdát, de egy szándékosan a labdát megjátszó ellenféltől (…) nem tekinthető lesen lévőnek”.

Még ez sem igazán meggyőző érv a gól szabályossága mellett, mert Éric García, vetődve, éppen csak elérve s egy pillanatra sem birtokolva a labdát, aligha „játszotta meg” azt. Az esetről a francia sportújság, a L’Équipe megszavaztatta olvasóit, a többség szerint Mbappé lesen volt. A lényegi vita, persze, abban a pillanatban lezárult, amikor a spanyolok újrakezdték a játékot, az ítélet többé nem megváltoztatható. Luís Enrique együttese megpróbálkozott az egyenlítéssel, de nem bírt a világbajnok kapussal, Hugo Llorisszal, aki két bravúrt is bemutatva védte az eredményt és a győzelmet.

A franciáknál Antoine Griezmann a századik válogatott mérkőzését játszotta, a mindkét mérkőzésen gólt szerző Karim Benzema az első titulusát nyerte az ezúttal fehér szerelésben játszó Kékekkel. A szövetségi kapitány, Didier Deschamps a világfutball első alakja lett, akinek – játékosként vagy edzőként – sikerült megnyerni a világ- és az Európa-bajnoki címet, valamint a Nemzetek Ligája-elsőséget. A különdíjak közül a négyes döntő legjobb játékosának járót a spanyol Sergio Busquets, a gólkirálynak járót pedig a két góllal és két gólpasszal záró Kylian Mbappé kapta.

Nyolcvanadik válogatott gólját ünnepelte Messi

A brazil labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott Kolumbia vendégeként Barranquillában a dél-amerikai világbajnoki selejtező vasárnapi játéknapján, de így is magabiztosan áll az élen. A második helyezett argentinok Uruguayt fogadták Buenos Airesben, és háromgólos, könnyed győzelmet arattak.


A házigazdák az első félidő hajrájában kétgólos előnyre tettek szert – első találatuk Lionel Messi érdeme –, majd a második félidő közepén bebiztosították sikerüket. Az állás: 1. Brazília 28 pont/10 mérkőzés, 2. Argentína 22/10, 3. Ecuador 16/11 (20–13), 4. Uruguay 16/11 (13–13), 5. Kolumbia 15/11, 6. Paraguay 12/11, 7. Peru 11/11, 8. Chile 10/11, 9. Bolívia 9/11, 10. Venezuela 7/11. Az első négy helyezett kijut
a jövő évi katari világbajnokságra.
(AD)

Kapcsolódó írásaink