Sport

A zárt kapuval eddig nem jártunk rosszul

Igyekezzünk felszínre hozni az egyetlen pozitívumot abból, hogy a magyar válogatott az angolok elleni, szeptemberi selejtező hozadékaként zárt kapuk mögött kénytelen fogadni a szombati világbajnoki selejtezőn az albánokat: amióta Marco Rossi a kapitány és a csapat a nézők kizárásával volt kénytelen játszani, mindig győzött.

Az albánok ellen eddig még mindig győzött Budapesten – sőt gólt sem kapott –, de érdemes tudni: a mostani magyar keretből, most, hogy Willi Orbán felépült és csütörtökön délután megérkezett Budapestre, négyen játszanak valamelyik európai topbajnokságban, ezzel szemben az albánok közül tízen. A zömük Olaszországban, talán a részben közös múlt századi történelmi múlt is indokolja, hogy ott nagyon szívesen fogadják az albán futballistákat. Azt is érdemes tudni, hogy a vendégek keretének piaci értéke lényegesen meghaladja a magyarokét.

A magyar csapat a negyedik helyen áll a csoportjában, a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére csak akkor marad reális esélye, ha megnyeri a szombati mérkőzést. (Már amennyiben reálisnak nevezhető azzal folytatni a gondolatsort, hogy utána ellenben, ha ki is kap a Wembley-ben, nyernie kellene Lengyelországban.) Legutóbb 2014-ben, még Pintér Attila szövetségi kapitányi korszakában fogadtuk itthon az albánokat, akkor Priskin Tamás büntetőből lőtt góljával sikerült 1–0-ra nyerni.

Nem utazhat az albán kerettel Budapestre az FK Tirana védője, Erjon Hoxhallari, aki – Arzen Voci fizioterapeutához hasonlóan – pozitív koronavírustesztet produkált. Mindketten tünetmentesek, de elkülönítették őket, így nem tarthatnak a többiekkel. Mint ismert, két olyan albán futballista érkezik a keretükkel, akik magyar klub tagjai: Myrto Uzuni a Ferencváros, Ylber Ramadani pedig az MTK tagja. Odise Roshi az esztendő első felében a Diósgyőrben szerepelt. A szombati mérkőzést egyébként spanyol bíró, Carlos del Cerro Grande dirigálja majd.

Részben a válogatottal, de már a jövővel kapcsolatos hír, hogy a 2024-es Európa-bajnokság sorsolását éppen egy év múlva, 2022. október 9-én tartják Frankfurtban. A tornának majd Németország ad otthont.

Rangadó Prágában és Isztambulban

Az amerikai kontinensen, a Conmebol és a Concacaf szövetség égisze alatt már hajnalban megkezdődött
az októberi selejtezők sora, Európában este játszik 22 csapat. A játéknap rangadója a prágai Csehország–Wales-mérkőzés, amely döntő lehet a csoport második helyéért vívott csatában. Hasonlóan fontos az isztambuli Törökország–Norvégia-találkozó.

A párosítás (minden mérkőzés 20.45–kor kezdődik):

E csoport: Észtország–Fehéroroszország, Csehország–Wales.
Az állás: 1. Belgium 16 pont (6 mérkőzés), 2. Csehország 7 (5), 3. Wales 7 (4), 4. Fehéroroszország 3 (5), 5. Észtország 1 (4).

G csoport: Gibraltár–Montenegró, Törökország–Norvégia, Lettország–Hollandia.
Az állás: 1. Hollandia 13 pont, 2. Norvégia 13, 3. Törökország 11, Montenegró 8, Lettország 5, Gibraltár 0.

H csoport: Málta–Szlovénia, Oroszország–Szlovákia, Ciprus–Horvátország.
Az állás: 1. Horvátország 13 pont, 2. Oroszország 13, 3. Szlovákia 9, 4. Szlovénia 7, 5. Málta 4, 6. Ciprus 4.

J csoport: Németország–Románia, Izland–Örményország, Liechtenstein–Észak-Macedónia.
Az állás: 1. Németország 15 pont, 2. Örményország 11, 3. Románia 10, 4. Észak–Macedónia 9, 5. Izland 4, 6. Liechtenstein 1.

Kapcsolódó írásaink