Sport

Rendszerszinten csalták el a riói olimpia boksztornáját

A Richard McLaren vezette független vizsgálat eredménye szerint manipulálták a 2016-os riói olimpia ökölvívótornájának eredményeit.

Rendszerszinten csalták el a riói olimpia boksztornáját
A McLaren-vizsgálatban szerepelt többek között az orosz Vlagyimir Nyikityin (jobbra, kékben) és az ír Michael Conlan negyeddöntője, amelyet előbbi bokszoló nyert meg 2-1-es pontozással
Fotó: AFP/Yuri Cortez

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) csütörtöki közleménye szerint a jelentés rámutat, hogy rendszerszinten csalták el az öt évvel ezelőtti játékokon az eredményeket, ami a mostani vezetést aggodalommal tölti el.

A szervezet egyúttal világossá tette: mindent megtesz, hogy a jövőben tiszta viszonyokat teremtsen, és McLarent nem csupán a riói események vizsgálatára kérte fel, hanem arra, hogy mostanáig valamennyi nagy világversenyt ellenőrizze a teljes átláthatóság érdekében.

„McLaren professzor és csapata feltárta a riói játékok eredményeinek manipulálására használt rendszert. Eltökélt vagyok abban, hogy az ökölvívók korrekt körülmények között versenyezzenek. Ezt az eltökéltséget bizonyítja az AIBA elköteleződése amellett, hogy kiderüljön az igazság” - olvasható Umar Kremljov AIBA-elnök nyilatkozata a közleményben. - „Figyelmesen tanulmányoznunk kell a jelentést és lépéseket kell tennünk az igazság megvédéséért. Ami a legfontosabb, hogy olyan rendszert dolgozzunk ki, ami által a mérkőzések eredményei minden gyanú felett állnak majd.”

Az insidethegames.biz oldal azt írta, hogy több mint tíz gyanús összecsapást rendeztek Rióban. A McLaren-vizsgálatban szerepelt többek között az orosz Vlagyimir Nyikityin és az ír Michael Conlan negyeddöntője, amelyet előbbi ökölvívó nyert meg 2-1-es pontozással, és lett végül bronzérmes az 56 kilogrammos súlycsoportban.

Szintén problémák merültek fel a francia Tony Yoka 2-1-es pontozásos győzelmével végződött, a brit Joe Joyce elleni plusz 91 kilogrammos döntőben.

McLaren elmondta azt is, hogy 250 ezer dollár (78 millió forint) kenőpénzt ajánlottak fel a mongol Otgondalai Dorjnyambuu és a francia Sofiane Oumiha 60 kilogrammos elődöntőjében. Ezt a csatát 3-0-s pontozással a francia ökölvívó nyerte, és lett később ezüstérmes.

A McLaren vezette cég folytatja munkáját, s nem csupán a nagy tornák eredményeit vizsgálja majd, hanem az AIBA korábbi vezető tisztségviselőinek tevékenységét is.

„Az AIBA azért bízta meg Richard McLarent, mert nincs takargatnivalónk” - folytatta a szövetség élére tavaly decemberben megválasztott Kremljov. - „Igyekszünk minden segítő javaslatot beépíteni a rendszerünkbe. Egyúttal jogi tanácsot fogunk kérni, hogy megtudjuk, milyen lépéseket tehetünk azok ellen, akikről bebizonyosodik, hogy a csalásban részt vettek. Az AIBA köreiben nincs helye azoknak, akik mérkőzéseket csaltak el.”

A változások jegyében az október végén kezdődő belgrádi férfi világbajnokságon résztvevő mérkőzésvezetőket, pontozókat és a technikai személyzet tagjait nagyon szigorú szempontok alapján választották ki, McLaren cége, az MGSS valamennyiük múltját és hátterét ellenőrizte.

Kapcsolódó írásaink