Sport

Legyőzte Uszik a fegyvertelen Joshuát

Csalódottan távoztak a hazai nézők a Tottenham Hotspur stadionjából

Meglepetésre Olekszandr Uszik egyhangú pontozással legyőzte a brit Anthony Joshuát a Londonban rendezett profi ökölvívó-mérkőzésen, így négy nemzetközi szervezetnél, a WBO-nál, a WBA-nél, az IBF-nél és az IBO-nál is elnyerte a világbajnoki címet.

Legyőzte Uszik a fegyvertelen Joshuát
Olekszandr Uszik (balra) meglepően agresszíven bokszolt a címvédő Anthony Joshua ellen, egyhangú pontozással győzött
Fotó: AFP/Adrian Dennis

A londoni olimpia két ökölvívóbajnoka, a 31 éves Anthony Joshua és kihívója, a 34 éves Olekszandr Uszik 65 ezer néző előtt mérkőzött meg a nehézsúlyú profi világbajnoki címért a Tottenham Hotspur stadionjában.

A cirkálósúlyban veretlen ukrán bokszoló nagyon taktikusan bokszolt, sokat mozogva váratlan ütésekkel többször meglepte a címvédőt, aki így nem tudta érvényesíteni nagyobb ütőerejét, ezért egyhangú pontozással (117–112, 116–112, 115–113) vereséget szenvedett.

Ezt Joshua promótere, Eddie Hearn azzal magyarázta, hogy versenyzője a mérkőzés elején nem tudta megrendíteni riválisát, aki a vártnál agresszívebb volt: „Anthony túlzottan tisztelte ellenfelét, és ezért nem tudta az elején átvenni a mérkőzés irányítását. A kilencedik menetben súlyosan megsérült a szeme, alig látott. De nem adja fel, már azon gondolkodunk, hogy a visszavágón hogyan tudja legyőzni Uszikot.”

A volt brit nehézsúlyú bajnok, Dillian Whyte – akit Joshua 2015-ben legyőzött – a BBC-nek azt nyilatkozta: „Ha Joshua megpróbál bokszolni, akkor mindig veszíteni fog. Ha kijött volna, megfélemlítette volna az ellenfelét, és bátran elengedte volna a jobb kezét, akár ki is üthette volna az első menetben. De olyan volt, mint egy fegyvertelen harcos. Uszik viszont klasszis teljesítményt nyújtott, mivel képes volt elkerülni Joshua félelmetes jobb kezét, miközben többször eltalálta őt.”

A brit riválisánál kilenc kilóval könnyebb, nyolc centivel alacsonyabb és három évvel idősebb ukrán mind a 19 meccsét megnyerte profi pályafutása során, 13-at kiütéssel. Joshuának 24 győzelem mellett ez volt a második veresége, amely után azt üzente: „Maradj pozitív, még akkor is, ha a világ összedől előtted! London, szeretlek, és köszönöm a biztatást!”

A TolalSport értesülése szerint a meccsért a vesztes tízmillió fontot kap, amely összeg a televíziós előfizetésekkel elérheti a húszmilliót is. Ezzel szemben a győztes jutalma „csak” hárommillió – amely egy-kettővel növekedhet –, de így is ez Olekszandr Uszik profi pályafutásának legnagyobb pénzdíja. A visszavágón pedig már más lesz a pénzosztás aránya…

Kapcsolódó írásaink