Sport

 Kannabisz

Korner

Érdeklődve olvasom, hogy az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége, de még amerikai kongresszustagok is nyomást próbálnak gyakorolni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségre (WADA) annak érdekében, hogy a marihuánahasználat essen enyhébb elbírálás alá, sőt, kerüljön le a tiltott szerek listájáról.

Az okot az amerikai sprinter, Sha’Carri Richardson szolgáltatta, akit kannabiszhasználaton értek, ezért a WADA nyáron egy hónapra eltiltotta, aminek következtében az éremesélyes atlétanő nem vehetett részt a tokiói olimpián. És akkor a tények: a WADA az évek során – igen megengedőn – tízszeresére emelte az elfogadható határértéket, az eltiltási idő csupán 1–3 hónap, csak a versenyeken teszteli a marihuána használatát, más antidepresszánsok ekkor is szabadon szedhetők.

Amúgy tiszta sor: nem a sportteljesítmény növelése érdekében füveznek egyesek. Ugyanakkor a világ számos országában bűncselekmény a fogyasztása. A nemzetközi doppingellenes szervezet egyszerűen nem teheti meg, hogy szemet huny a sportszerűtlen (mert számos helyen illegális) füvezés fölött. Az olimpikonokat egyszerűen nem lehet felhasználni a marihuánafogyasztás világméretű legalizálása érdekében.

Kapcsolódó írásaink

Politika

ĀKorner. Volt idő, amikor a magyar sportolóknak a szovjeteket megverni tilos volt, de legalábbis nemkívánatos