Sport

A sikeredző tündöklése és bukása

Hiába fellebbezett a doppingolást elősegítő Alberto Salazar, nem csökkentették a négyéves eltiltását

Az egykori ünnepelt maratoni futót majd világhírű atlétaedzőt, Alberto Salazart doppingvétség miatt ugyan „csak” 2023-ig tiltották el, de szexuális és érzelmi kizsákmányolás miatt valószínűleg már soha sem edzősködhet.

A sikeredző tündöklése és bukása
Csak néző lehet Salazar
Fotó: AFP/Andy Lyons

Az 1958-ban Kubában született Alberto Salazar gyerekként, a családjával emigrált az Egyesült Államokba, ahol atletizálni kezdett, és eredményes hosszútávfutó lett. Háromszor nyerte meg a New York-i maratont, de az 1984-es olimpián esélyesként csak a 15. lett a maratonon.

Edzői pályafutása csúcsaként a Nike Oregon Project (NOP) szakmai vezetője lett, és csapatában olyan sztárfutók sora edzett éveken át, mint például Mo Farah, Galen Rupp, Kara Goucher, de a tokiói olimpián két aranyérmet nyerő holland Sifan Hassan is a klub tagja volt.

A sztáredző kálváriája 2015-ben kezdődött, amikor a BBC Panorama műsorában azzal vádolták meg, hogy versenyzői tiltott szerekkel érik el sikereiket. A vád alapján az Egyesült Államok doppingellenes ügynöksége (USADA) vizsgálatot indított, amelyben elegendő bizonyítékot talált arra, hogy Salazar rendszeresen Jeffrey Brown csapatorvoshoz küldte atlétáit, aki vényköteles gyógyszert adagolt intravénásan a versenyzőknek az engedélyezettnél nagyobb dózisban, ezzel fokozva a teljesítményüket.

Érthetetlen, hogy az ügyben csak Salazarék voltak érintettek, egyetlen sportolót sem vontak eljárás alá. Mindenesetre a négyszeres olim­piai bajnok brit Mo Farah 2017 októberében bejelentette, elhagyta Salazart, még abban az évben, amikor lovaggá ütötték, de tagadta, hogy a doppingbotrány miatt.

Az USADA négyéves nyomozás és kétéves bírósági csatározás után 2019-ben Salazart és Brownt is négy évre eltiltotta, ami ellen fellebbeztek. Ezt azonban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította, így eltiltásuk érvényben marad. „Bár csalódott vagyok, hogy a CAS nem csökkentette a büntetésemet, annak viszont örülök, hogy a döntés elutasította az USADA azon törekvéseit, hogy életre szóló eltiltást kapjak” – nyilatkozta Salazar, aki azonban még nem tervezheti a visszatérését.

A 63 éves edzőt ugyanis nyáron örökös eltiltással sújtotta a SafeSport nevű amerikai szervezet, amelynek feladata a szexuális és érzelmi kizsákmányolás megszüntetése a sportban. Két éve ugyanis Goucher, majd Mary Cain és Amy Yoder Begley is azt mondta, hogy érzelmileg és fizikailag is bántalmazták őket. Salazar története jól mutatja, hogy sajnos napjaink élsportjában – tisztelet a kivételeknek – nem csak tehetség kell a győzelemhez.

Kapcsolódó írásaink