Sport

Politika

Korner

Volt idő, amikor a magyar sportolóknak a szovjeteket megverni tilos volt, de legalábbis nemkívánatos.

Aki megélte, tudja, aki nem, mert kellően fiatal ahhoz, hogy a felszabadítók hosszúra nyúlt ittfeledkezését megtapasztalhatta volna, jó esetben elhiszi. De hogy a 21. századi Európában is vannak mérkőzések, amelyeken értékesebb a győzelem, ha azt egy nem baráti ország képviselői ellen szerzik, arra általában nem szokott fény derülni.

Most az egyik ukrán röplabdázó lebbentette fel a fátylat azzal, hogy elárulta, tízmillió hrivnyás (325 ezer dolláros) meccsprémiumot ígértek nekik, ha a kontinensviadalon az oroszokat megverik. (Nem verték, mert Gdanskban el sem jutottak odáig.) A Lokomotiv Harkiv egykori, ma már a francia bajnokságban röplabdázó topjátékosa, Dmitro Terjomenko szerint szükségtelen volt ekkora pénzjutalmat kitűzni, hiszen egy ukrán–orosz találkozón mindkét csapat amúgy is extrán motivált, és a fiatalabb játékosokat csak görcsössé teszi az ilyesmi.

A Russia Times idézi Terjomenko kritikáját az utóbbi idők olyan jelenségeivel kapcsolatban is, hogy egy ukrán atlétát megfeddtek, amiért átölelte orosz sporttársát (a magasugró Jaroszlava Mahucsih az orosz olimpiai bajnok Marija Laszickenét), vagy ha bármelyikük megszólal az orosz médiában, azt azonnal politikai támadások érik a hazájában.

Kapcsolódó írásaink

Hangerőtér

ĀKorner. A közönséget nem lehet leváltani. Sőt, igazából rendreutasítani sem