Sport

Klopp: Minden a pénzről szól

Az UEFA és az MLSZ vezetése is élesen támadja a vb kétévenkénti megrendezését

Nagy csata várható a nemzetközi és a kontinentális labdarúgó-szövetségek vezetői között, mert a FIFA négy helyett kétévente akar világbajnokságot rendezni. Erről a tervéről jövő csütörtökön online tárgyalást tart tagszervezeteivel.

Klopp: Minden a pénzről szól
Aleksander Ceferin szerint a változtatás megöli a futballt
Fotó: AFP/Ozan Kose

A világbajnokságok kétévenkénti megrendezésére vonatkozó javaslatot a FIFA technikai bizottsága is támogatta, Európában azonban heves ellenkezést váltott ki az ötlet. Aleksander Ceferin, az európai szövetség (UEFA) elnöke szerint ez a változtatás megöli a futballt, bojkottal fenyegetőzött, és találkozót sürgetett Gianni Infantino FIFA-elnökkel.

A francia Arsene Wenger által vezetett technikai bizottság szep­tember 9-én hozta nyilvánosságra hivatalosan azt a javaslatot, amely szerint 2026-tól kétévente kellene világbajnokságot rendezni. „A jelenlegi négyéves ciklust 1930-ban hozták létre, azóta elavult, 133 ország soha nem vett részt a világbajnokságon, ezért változtatni kell” – közölte Wenger.

Az UEFA szerint azonban a naptár így is túlzsúfolt, és az éljátékosok túlterheltek. A technikai bizottság továbbá azt is javasolta, hogy az Európa-bajnokságok rendszerén is változtassanak, azokat 2027-től páratlan években rendezzék meg, így lehetőséget biztosítva, hogy 2026 után már 2028-ban is vb-t lehessen rendezni. Ceferin erre rea­gálva azt mondta, az UEFA nem érdekelt abban, hogy kétévente kerüljön sor Eb-re.

Gianni Infantino úgy látja, a jelenlegi rendszer elavult
Gianni Infantino úgy látja, a jelenlegi rendszer elavult
Fotó: AFP/Karim Jaafar

A Magyar Labdarúgó-szövetség közleménye szerint a német, a portugál és a török szövetséghez hasonlóan minden erejével az UEFA-t támogatja a világbajnoki rendezés kérdésében. „Meggyőződésünk, hogy egyedül a jelenlegi forma tudja biztosítani valamennyi kontinens nemzeti válogatottjai számára, hogy a legrangosabb világversenyen bizonyítsák tudásukat a játékosok és klubjaik, az évtizedek alatt felhalmozott értékek sérelme nélkül… Egyetlen felelős szövetség sem járulhat hozzá olyan versenynaptárhoz, amely ezt kockáztatja, és az egészségesnél nagyobb mértékű terhelésre kötelezi a labdarúgás legfontosabb résztvevőit” – szögezte le a magyar szövetség.

Még az európai szakemberek véleménye is változatos, például Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője szerint nem kell kriminalizálni az ötleteket, és szurkolóként kétévente is szívesen nézne világbajnokságot. Jurgen Klopp, a Liverpool menedzsere viszont úgy látja: „A játékosok túlzott leterheltsége aggodalomra ad okot. Nincs a világon más sportág ilyen könyörtelen naptárral. Ugyan azt mondják, több országnak akarnak lehetőséget adni, de végül minden a pénzről szól!”

Kapcsolódó írásaink