Sport

Skócia nyerte a darts-csapatvilágbajnokságot

A Peter Wright és John Henderson alkotta skót válogatott nyerte a németországi Jénában rendezett darts-csapatvilágbajnokságot, miután a vasárnap esti döntőben 3-1-re legyőzte a Mensur Suljoviccal és John-Rowby Rodriguezzel felálló Ausztriát.

Skócia nyerte a darts-csapatvilágbajnokságot
Peter Wright (balra) és John Henderson a csapatvilágbajnoki trófeával
Fotó: Facebook/Professional Darts Corporation

A skótok az első körben a papírformának megfelelően, sima 5-0-val léptek tovább a kínaiakon, a folytatásban pedig 2-0-val ejtették ki a lengyeleket.

Az első igazán kemény próbatétel vasárnap délután várt rájuk a hollandok elleni negyeddöntőben, ahol az első egyéni meccset 4-1-re nyerték a németalföldiek van Gerwen révén, aki Hendersont „intézte el”.

Peter Wright válaszul ugyancsak 4-1-re verte Dirk van Duijvenbodét, így jöhetett a továbbjutásról döntő páros mérkőzés, amelyben kiélezett küzdelemben, döntő legben tudtak győzni a skótok 4-3-ra.

Objektum doboz

A legjobb négy között aztán a címvédő walesi duó, Jonny Clayton és a világelső Gerwyn Price várt rájuk. Ez a találkozó is késhegyre menő csatát és óriási izgalmakat hozott, előbb Henderson verte meg némi meglepetésre 4-2-re Price-t, aztán Clayton korrigált, szintén 4-2-re múlta felül Wrightot, ezzel ismételten a páros meccsen dőlt el a győztes kiléte. Az idegek harcát végül a skót kettős bírta jobban, 4-3-mal ők jutottak tovább a fináléba.

Objektum doboz

Ott a Suljovic, Rodriguez kettős várt rájuk, akik a Fülöp-Szigetek (5-1), majd Belgium (2-0) legjobbjain át jutottak el a vasárnap délutáni negyeddöntőig, ahol a Dolan, Gurney északír párossal néztek farkasszemet.

Dolan kezdésként 4-3-ra legyőzte Suljovicot, amire Rodriguez egy 4-2-vel vágott vissza Gurney-nek, így páros ütközet következett, ahol Dolan Brendan három meccsnyilat is elhibázott, az osztrákok pedig köszönték szépen, és éltek a lehetőséggel.

Objektum doboz

Az elődöntőben aztán a Wade-del és Chisnall-lal felálló angolok következtek derék sógoraink számára, ezt az összecsapást viszonylag sima 2-0-lal abszolválták szomszédaink. Suljovic Wade-re, Rodrgiuez Chisnallra szabott 4-1-es zakót.

Objektum doboz

Az esti finálét az osztrákok kezdték jobban, Suljovic 4-1-re verte Hendersont többek közt egy fantasztikus, 160-as kiszállót is összehozva, majd Wright egyenlített, ugyanilyen arányban „kalapálta el” Rodriguezt.

Objektum doboz

A páros meccsen a skótok drámai körülmények között 0-3-ról fordítva győztek, aztán jöhetett a Wright-Suljovic csata, ahol a tarajos skót azzal a tudattal lépett dobóállásba, hogy ha behúzza a meccset, azzal csapata világbajnok lesz.

Wrightot nem nyomta agyon a tét, ellépett 2-0-ra, és bemutatott egy 156-os kiszállót is, aztán viszont kicsit kiengedett, visszahozva Suljovicot a meccsbe, végül egy döntő 14 nyilas legben megnyerte a találkozót és egyben a világbajnoki trófeát Skócia számára, és még az is belefért, hogy összesen öt meccsnyilat rontott.

Objektum doboz

Peter Wright ezzel pályafutása során másodszor nyerte meg a csapat vb-t, 2019-ben Gary Anderson oldalán diadalmaskodott, John Henderson pedig karrierje első PDC-tornagyőzelmét ünnepelhette.

„Nem találok szavakat, óriási dolog, hogy világbajnokokként térhetünk haza” - mondta a lefújás után, hozzátéve, hogy óriási megtiszteltetésként élte meg, hogy Peter Wrighttal játszhatott.

„Igazi csapatmunka volt, úgy érzem, mi játszottunk a legjobban az egész tornán” - mondta a 48 esztendős győztes, aki nem győzte dicsérni csapattársát:

„Fogalmam sincs, hogy volt képes az utolsó meccsen megőrizni a hidegvérét, igazi legenda. Szeretnék köszönetet mondani a sok segítségért, és mindenért, amit ezen a héten tett. Kapitányként vezetett bennünket győzelemre, mentorált és segített nekem, ezért nem tudok elég hálás lenni neki” - mondta elismerően Wrightól Henderson.

„Remélem, hogy ez a győzelem egy hosszú, jó sorozat kezdete lehet, és lendületet ad a további karrieremhez is” - zárta nyilatkozatát a Hegylakó becenevű játékos.

„Nagyon sokat jelent nekem ez a siker” - kezdte Wright a könnyeivel küszködve. „Nekünk volt a legnehezebb sorsolásunk, de John segített végigküzdeni az egészet, határozottan kiállt, és bedobta a duplákat, ezzel behozta a csapatot a döntőbe. Hatalmas előny volt, hogy vele játszhattam, John ugyanúgy meghódítja majd a világot, ahogy Jonny Clayton tette a walesiek tavalyi győzelme után” - jósolt fényes jövőt csapattársának az ezúttal kék tarajjal színpadra lépő Wright.

Kapcsolódó írásaink