Sport

Erzsébet királynő is gratulált

A US Open női döntőjét a két tinédzser közül a brit Emma Raducanu nyerte

A sportélmények nehezen összehasonlíthatók, egyes csaták megérintik az embert, mások hamar feledésbe merülnek. Az amerikai nyílt teniszbajnokság – az idei utolsó Grand Slam-torna – női döntője olyasmit hozott, amire régóta vártunk.

Erzsébet királynő is gratulált
Emma Raducanu az elmúlt évtizedek legnagyobb teniszszenzációját keltette
Fotó: AFP/Timothy A. Clary

Bátor, szellemes, fiatalos és mégis érett játékot. Egyetlen napon, amely New Yorkban épp az ikertornyok elleni terrortámadás huszadik évfordulójára esett (ezt a teniszstadion kemény borításán is jelezték) két rendkívül fiatal játékoson volt a világ szeme. Imádnivaló volt, ahogy játszott a 18 éves brit Emma Raducanu és a pár hónappal idősebb, a 19. születésnapját a US Openen ünneplő kanadai Leylah Fernandez.

A magyar idő szerint szombat este tíz órakor kezdődő döntőre az Artur Ashe Stadionban került sor. Mind a két lánynak megvolt a szurkolótábora. Más kérdés, hogy Raducanu bokszában csak az edzője árválkodott, a kínai–román lány szülei nem kaptak belépési engedélyt az Egyesült Államokba, míg a másik oldalon Leylah Fernandez nemcsak az erőnléti edzőjét, de édesanyját és húgát is a neki kijáró páholyban tudhatta.

És kint voltak az elmúlt évtizedek nagy bajnokai közül a teniszközpont névadójától, Billie Jean Kingtől kezdve a brit Virginia Wade-ig sokan. A britek az ő 1977-es diadala óta nem szerepeltek női GS-döntőben. És nekiállt a két lány, a világranglista 150. és a 73. helyezettje eldönteni, ki érdemli meg jobban a trófeát.

A világon először selejtezőből felért női döntős, a villámkezű Raducanu vagy a nálánál alacsonyabb, de ütőerőben erős és kellően fineszes, ecuadori és Fülöp-szigeteki felmenőkkel rendelkező Fernandez, aki kettőjük közül New Yorkban a nagyobb skalpokat gyűjtötte (Oszaka Naomi, Arina Szabalenka, Jelina Szvitolina, Angelique Kerber).

A US Open történetében legutóbb 1999-ben fordult elő, hogy két tinédzser vívta a döntőt, amelyet Serena Williams nyert két szettben (6:3, 7:6) Martina Hingis ellen (többet GS-döntőben nem is találkoztak). Úgy alakult, hogy ez a küzdelem is két szettben dőlt el. Az eredmény: Emma Raducanu–Leylah Fernandez 6:4, 6:3. Bár sokáig nyitott volt a találkozó, Fernandeznek kellett jobban kapaszkodnia. Kölcsönös brék után Raducanu 5:4-es vezetésekor a balkezes Fernandez elvesztette az adogatását, így zárult a több mint egy órán át tartó első szett.

A második is látványos játékkal folytatódott. Mintha nem is tinédzserek, de öreg rókák ravaszkodtak volna. Raducanu sikerét jól jelzi, hogy másnap kora délutánig a BBC Sport első három cikke róla szólt. Egycsapásra kedvenc lett, akinek még Erzsébet királynő is gratulált.

(A férfi döntő a világelső szerb Novak Djokovics és a második orosz Danyiil Medvegyev között csak lapzártánk után kezdődött el.)

Kapcsolódó írásaink