Sport

Az Operaház volt a díszlet

Zürichben zárult a Gyémánt Liga, elképesztő mezőnyök indultak mind a 32 számban

Lassan vége a világ legjobb atlétái számára a szezonnak. Azoknak, akik olyan szerencsések, hogy a Gyémánt Liga-versenysorozatba tartozó számok valamelyikét űzik, a tizenkettedik állomás, a kétnapos svájci döntő jelentette a finálét. A Zürichi Operaház (!) elé épített ideiglenes versenypályánál több ezren voltak kíváncsiak a trófeákat eldöntő küzdelmekre.

Az Operaház volt a díszlet
A szerb Ivana Spanovics csaknem hét méterre szállt
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Az olimpia évében kicsit kevesebb figyelmet kapott az élvonalbeli atléták Wanda Diamond League-sorozata, pedig sok jó eredmény született a szezonban. Tokió után is öt verseny tette lehetővé a Gyémánt Liga-pontok gyűjtését, és a 32 számban a gyémántok és a pénzdíjak maximalizálását. Azok, akik az év korábbi szakaszában nyertek egy-egy versenyt, 25 ezer dollárral lettek gazdagabbak, a finálé bajnokai 30 ezret kasszíroztak.

Az első napon, szerdán két olimpiai aranyérmes is nyert: férfi súlylökésben az amerikai Ryan Crouser 22.67 méteres versenycsúccsal győzött, és a világ idei legjobbjával, 205 centiméterrel nyerte nemcsak a versenynap, de a női magasugrás pontversenyét az orosz Marija Laszickene. Ez már az ötödik Gyémánt Liga-trófeája, a győzelme belépő a jövő évi oregoni atlétikai világbajnokságra is.

A női távolugrást a szerb Ivana Spanovics nyerte 696 cm-rel, míg 5000 méteren a burundi Francine Niyonsaba győzelme szintén gyémántot ért. Csütörtökön lapzártánkig a legizgalmasabb számok közül női rúdugrásban a világ idei legjobbjával, 496 centiméterrel nyert az orosz Anzselika Szidorova, hármasugrásban az olimpiai bajnok venezuelai Yulimar Rojas 15.48 méterrel helybenhagyta a mezőnyt, a férfiaknál is a tokiói aranyérmes, a portugál Pedro Pichardo győzött (17.70 m). Az egyetlen magyar Kozák Luca 100 méteres gátfutásban 12.90 mp-cel hetedik lett, győzött a nigériai Tobi Amusan (12.48 mp).

Kapcsolódó írásaink