Sport

Eltiltották öt évre a fehérorosz szövetség elnökét, Dzmitrij Baszkaut

Büntetett a Nemzetközi Jégkorong Szövetség

Ellenzéki sportolók, edzők megfenyegetése és megkülönböztetése, valamint hatalommal való visszaélés miatt a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) fegyelmi bizottsága öt évre eltiltotta a sportágban mindennemű hazai és nemzetközi szerepvállalástól Dzmitrij Baszkaut, a Fehérorosz Jégkorong Szövetség elnökét.

A testület bizonyítottnak találta, hogy Baszkau – aki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő híve – megpróbált befolyásolni másokat, hogy támogassák az ország kormányát, megfenyegetett fehérorosz sportolókat és edzőket politikai véleményük miatt, valamint visszaélt a pozíciójával.

Baszkau tavaly júniusban nyílt levelet is írt, amelyben bírálta azokat a sportolókat, akik a fehérorosz ellenzéket támogatják. A fegyelmi bizottság szerint ezekkel a megnyilvánulásokkal Baszkau vétett az IIHF magatartási szabályzata ellen. A Fehérorosz Jégkorong Szövetség Baszkau eltiltását elfogadhatatlannak tartja, és fontolgatja, hogy fellebbez az ítélet ellen a lausanne-i székhelyű Sportdöntőbíróságnál (CAS).

A sportvezető a Fehérorosz Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának és az orosz bázisú KHL-ben szereplő Dinamo Minszk igazgatótanácsának tagja. Utóbbi pozíciójától az IIHF mostani döntése értelmében el kell köszönnie öt évre. Részben a feszült fehérorosz belpolitikai helyzet miatt az IIHF januárban elvette Minszktől az idén május–júniusi elit világbajnokság társrendezői jogát, és egyedül Riga adott otthont a tornának.

A Lukasenka rendszerével szemben álló Fehéroroszországi Sportszolidaritási Alapítvány jelentése szerint az országban sok ellenzéki szimpatizáns sportolót ért atrocitás politikai nézetei miatt, és többen börtönbe kerültek.

Kapcsolódó írásaink