Sport

Verhetetlen Primoz Roglic a Vueltán

A szlovén bringások ismét remek idényt zártak, két Grand Touron is győztek

Sorozatban harmadszor nyerte meg szlovén Primoz Roglic a Vuel­ta a Espana országúti kerékpáros körversenyt, amelyen négy szakaszgyőzelmet is aratott.

Verhetetlen Primoz Roglic a Vueltán
Kisfiával ünnepelte Roglic újabb győzelmét Santiago de Compostelában
Fotó: AFP/Miguel Riopa

Nagyon nehéz helyzetbe került a 31 éves Primoz Roglic amikor július elején a Tour de France körversenyen egy bukásban olyan súlyosan megsérült, hogy a nyolcadik szakasz után kénytelen volt feladni a viadalt. Utólag kiderült, hogy csapatával jól döntöttek, mert a tokiói olimpia időfutamversenyére felépült, s július 28-án aranyérmes lett.

Sok ideje nem volt pihenni, mert augusztus 14-én kezdődött a spanyol háromhetes körverseny, amelyen végig nagyon kiegyensúlyozottan versenyzett, s végül nagy fölénnyel, 4:42 perces előnnyel nyert a spanyol Enric Mas előtt.

„Ilyen a kerékpársport, egyszer fenn, egyszer lenn. A Touron negatív dolgok történtek velem, a sérülésem az olimpiai szereplésemet is veszélyeztette. De amíg előrehaladsz, és nem a múlton rágódsz, idővel minden a helyére kerül. Így az olimpia remekül sikerült, és ez lelkileg is megerősített.

Ezért magabiztosan érkeztem a Vueltára. Kívülről lehet, hogy simának tűnt a győzelem, de egy ilyen háromhetes viadal mindig nagyon kemény, még akkor is, ha a számok mást mutatnak” – nyilatkozta Roglic, aki azt is elmondta, hogy a szezon elején nem tervezte, hogy indul s Vueltán, de nem bánta meg, hogy így alakult.

Roglic újabb sikerével beérte az ugyancsak háromszoros Vuel­ta-győztes svájci Tony Romingert és spanyol Alberto Contadort az örökrangsorban, amelyet négy sikerrel a spanyol Roberto Heras vezet.

A legjobb fiatalnak járó fehér trikót a svájci Gino Mäder viheti haza, aki negyedik helyen zárta az összetettet. A sprinterek pontversenyét – és így a zöld trikót – a három sprintszakaszon győztes holland Fabio Jakobsen nyerte, a legjobb hegyimenőt illető pöttyös trikót a két etapon diadalmaskodó ausztrál Michael Storer érdemelte ki.

A szlovén kerékpárosok ismét sikeres szezont zártak, Roglic győzelme mellett a 22 éves Tadaj Pogacar megvédte a címét a Tour de France körversenyen. A szakemberek egyelőre nehezen találnak magyarázatot arra, hogy múltbeli előzmények nélkül miért lett ilyen sikeres a szlovén kerékpársport. De keresik a választ rá!

A Vuelta győztesei az elmúlt tíz évben

2011: Chris Froome (brit), 2012: Alberto Contador (spanyol), 2013: Chris Horner (amerikai),2014: Contador, 2015: Fabio Aru (olasz), 2016: Nairo Quintana (kolumbiai), 2017: Froome, 2018: Simon Yates (brit), 2019: Primoz Roglic (szlovén), 2020: Roglic. 2021: Roglic

Kapcsolódó írásaink

Roglic ott kezdte, ahol abbahagyta

ĀA harmadik háromhetes országúti kerékpárversenyen, a spanyol Vueltán mindenki kárpótolni szeretné magát, aki a Girón, a Touron és az olimpián kimaradt a jóból