Sport

Példátlan botrány Sao Paulóban

Elmaradt a dél-amerikai futball klasszikusa, államcsíny miatti meccshalasztás Afrikában, rekordok Európában

Mozgalmas napok után van a világ labdarúgása. Kezdjük az igazi futballal: az olasz válogatott, noha csak gól nélküli döntetlent ért el Svájcban – Jorginho elhibázott egy tizenegyest – világrekorderré lépett elő.

Példátlan botrány Sao Paulóban
Góllal ünnepelte századik válogatottságát a belga Romelu Lukaku a csehek elleni meccsen
Fotó: AFP/John Thys

Sorozatban a harminchatodik mérkőzésén is veretlen maradt, s ezzel megjavította a brazilok 1993 és 1996 közötti csúcsát. Úgy, hogy a Squadra Azzurra sorozatban a negyedik mérkőzését nem tudta megnyerni 90 vagy 120 perc alatt, igaz, ezek között van az Eb-elődöntő és az Eb-döntő is.

A német válogatott nagyszerű rajtot vett Hansi Flickkel a szövetségi kapitányi poszton, két mérkőzés, +8-as gólkülönbség, ilyen jó mérlege még egyetlen edzőnek sem volt 180 percnyi játék után a Nationalelf élén. A belga Romelu Lukaku a csehek ellen a századik válogatottságát ünnepelte, „természetesen” góllal. Különleges, hogy az első ötven meccsén „csak” tizennyolc gólt szerzett, a második szakaszban ellenben kereken ötvenet.

Vasárnap este (ottani idő szerint kora este) Sao Paulóban megkezdődött a Brazília–Argentína világbajnoki selejtező. A mérkőzésnek kisebb volt a tétje, mint például a nyári Copa América-döntőnek – mind a két válogatott simán tovább fog jutni a katari 32 közé –, de a körítés, a botrány különlegessé tette a mérkőzést.

Mindössze a negyedik percben jártak a csapatok, amikor a brazil egészségügyi hatóság emberei bementek a gyepre, hogy lekísérjék és őrizetbe vegyék a vendégek három játékosát, Emiliano Martinezt, Giovani lo Celsót és Cristian Romerót. (Egy negyedik, hasonló cipőben járó futballista, Emíliano Buendia a kispadon ült.) Eleinte senki nem értett semmit, különösen a brazil futballisták nem. Vitatkozás, sőt némi veszekedés is támadt, aztán a játékosok bementek az öltözőbe.

Kiderült, hogy a brazil egészségügyisek a négy, angol klubból beválogatott játékossal szemben a karanténszabályok megsértése és hamis nyilatkozat adása miatt jártak el. A helyi jogszabályok szerint aki a Brazíliába belépése előtt  az Egyesült Királyságban járt, kötelezően 14 napos karanténbakényszerül. Ezt az egyébként Venezuelából Sao Paulóba érkező játékosok úgy próbálták kivédeni, hogy nem tettek eleget a bevallási kötelezettségnek. Elég naiv gondolatnak tűnik, hogy Brazíliában, akár az illetékesek között is, nem akad senki, aki annyira ismerné az argentin játékosokat, hogy ne tudná, angol klubok tagjai, onnan érkeztek. Elég csak megnézni a legutóbbi bajnoki forduló összeállításait. A FIFA a közeli napokban dönt az ügyről, de a braziloknak igazuk van. Azt viszont Lionel Messi okkal nehezményezte, hogy a cirkusszal miért várták meg, amíg elkezdődik a meccs, amikor már három napja Brazíliában tartózkodott az Albiceleste.

Hasonlóan cifra eset a guineai Conakryban a helyi válogatott és a marokkóiak vb-selejtezője, amelyet a feszült politikai helyzet miatt elhalasztottak. Vahid Halilhodzic, az észak-afrikai ország bosnyák származású, Franciaországban legendás csatárkar­riert befutott szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott, egész nap lövéseket hallottak az elnöki palota irányából. A vendégküldöttség a szállodai szobákban várta, hogy kimenekítsék az országból a játékvezetőkkel és a FIFA-delegátusokkal együtt. Asraf Hakimi, a PSG válogatott hátvédje még a repülőgépről tweetelt: „Nagyon sűrű napunk volt, de hála Istennek mindannyian jól és biztonságban vagyunk.” A Liverpool FC bejelentette, hogy állandó kapcsolatban van guineai játékosával, Naby Keitával, aki ugyan még Conacryban tartózkodik, de biztonságban van.

Eredmény: Világbajnoki selejtezők, Európai zóna, 5. játéknap

B csoport: Koszovó–Görögország 1–1, Spanyolország–Georgia 4–0.
A csoport állása: 1. Spanyolország 10 (5 mérkőzés), 2. Svédország 9 (3), 3. Koszovó 4 (4), 4. Görögország 3 (3), 5. Georgia 1 (5).

C csoport: Svájc–Olaszország 0–0, Bulgária–Litvánia 1–0.
A csoport állása: 1. Olaszország 11 (5), 2. Svájc 7 (3), 3. Bulgária 5 (5), 4. Észak–Írország 4 (3), 5. Litvánia 0 (4).

E csoport: Belgium–Csehország 3–0, Fehéroroszország–Wales 2–3.
A csoport állása: 1. Belgium 13 pont (5), 2. Csehország 7 (5), 3. Wales 6 (3), 4. Fehéroroszország 3 (4), 5. Észtország 0 (3).

I csoport: Albánia–Magyarország 1–0, Anglia–Andorra 4–0, San Marino–Lengyelország 1–7.
A csoport állása: 1. Anglia 15 pont, 2. Lengyelország 10, 3. Albánia 9, 4. Magyarország 7, 5. Andorra 3, 6. San Marino 0.

J csoport: Románia–Liechtenstein 2–0, Németország–Örményország 6–0, Izland–Észak-Macedónia 2–2.
A csoport állása: 1. Németország 12, 2. Örményország 10, 3. Románia 9, 4. Észak–Macedónia 8, 5. Izland 4, 6. Liechtenstein 0.

Dél-amerikai zóna, 8. játéknap. Uruguay–Bolívia 4–2, Ecuador–Chile 0–0, Paraguay–Kolumbia 1–1, Peru–Venezuela 1–0, Brazília–Argentína (félbeszakadt).
Az állás: 1. Brazília 21 (7), 2. Argentína 15 (7), 3. Ecuador 13, 4. Uruguay 12, 5. Kolumbia 10, 6. Paraguay 8, 7. Peru 8, 8. Chile 7, 9. Bolívia 6, 10. Venezuela 4.

Kapcsolódó írásaink