Sport

Emelt fővel jöhet haza az aranycsapat

Tizenhat érmével túlteljesítette a célkitűzést a magyar küldöttség Tokióban

Nagyon sikeresen szerepeltek a magyar sportolók a tokiói paralimpián: hét arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet nyertek, és ezzel az első húszban végeztek az éremtáblázaton.

A magyar küldöttség utolsó, tizenhatodik érmét a kajakos Varga Katalin szerezte, aki a 200 méter döntőjében a brit Charlotte Henshaw és Emma Wiggs mögött harmadikként ért célba, s ezzel a sportág első magyar női paralimpiai érmese lett. „Már két napja Metallicát hallgattam, hogy felpörgessem magam.

A döntő napjára nagyon jól alakult minden” – árulta el a balesetes gerincsérült, 35 éves magyar kajakos, aki öt éve ötödik volt a riói paralimpián. Az atléta Ekler Luca a távolugrásban nyert aranyérme után a 400 méteres síkfutás döntőjében ötödikként ért célba, júniusban futott világcsúcsánál hárman is jobb időt értek el.

A 37 fős magyar paralimpiai csapat 16 érmével túlteljesítette a célkitűzést, s ugyan két medállal kevesebbet szerzett, mint öt éve Rióban, de hét elsőségnél többet csak egyszer, 1984-ben ért el.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke az MTI-nek adott értékelésében kiemelte, hogy minden magyar induló nyugodt lelkiismerettel mehet haza: „Tokióban minden versenyző, minden versenyszámában mindent kihozott magából, ami benne volt. S ez a legszebb ebben a történetben” – mondta az elnök, aki szerint a sikeres szereplésben meghatározó volt a felkészüléshez biztosított állami pénzügyi támogatás, és így meg tudták adni a sportolóknak azt, ami elvárható és ami kellett. „Legalább ennyire fontos, hogy sikerült csapatot kovácsolni. Ezek a fiúk, lányok – sportágtól, életkortól, fogyatékossági formától függetlenül – szeretik egymást. Figyelik egymás versenyét, tudnak egymásról, barátságban, kapcsolatban vannak, a lelátón szurkolnak egymásnak, amennyire lehet. Ezért ők a magyar parasport aranycsapata. Egy olyan csapat, amilyen soha nem volt még.”

A tokiói paralimpia magyar érmesei

Aranyérmesek: Veres Amarilla (kerekesszékes vívás, párbajtőr, A), Pálos Péter (asztalitenisz, S11), Illés Fanni (úszás, 100 m mell, S4), Ekler Luca (atlétika, távolugrás, T38), Konkoly Zsófia (úszás, 100 m pillangó, S9), Pap Bianka (úszás, 100 m hát, S10), Kiss Péter Pál (kajak-kenu, K1 200 m, KL1).
 

Ezüstérmesek: Konkoly Zsófia (úszás, 400 m gyors és 200 m vegyes, S9), Osváth Richárd (kerekesszékes vívás, tőr, A), Pap Bianka (úszás, 400 m gyors és 200 m vegyes, S10).
 

Bronzérmesek: Szvitacs Alexa (asztalitenisz, egyes, S9), Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Dani Gyöngyi (vívás, tőr, csapat), Dávid Krisztina (sportlövészet, légpisztoly, P2), Varga Katalin (kajak-kenu, K1 200 m, KL2).

Kapcsolódó írásaink