Sport

Néhány rendbontó miatt ezrek bűnhődhetnek

Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és Harry Kane csapatkapitány a világbajnoki selejtező mérkőzés alatt nem észlelt ugyan rasszista incidenseket, de ilyenek miatt az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) mégis a nemzetközi szövetséghez (FIFA) fordul.

Az Európa-bajnoki döntős angol válogatott játékosai ellenséges légkört tapasztaltak a telt házas Puskás Arénában rendezett mérkőzésen. Elmondásuk szerint a hazai drukkerek gúnyosan adtak hangot a nemtetszésüknek, amikor a vendégcsapat játékosai rasszizmus ellenes gesztusként féltérdre ereszkedtek a kezdés előtt, majd a gólok után műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobáltak a pályára, illetve rasszista rigmusokat énekeltek.

Boris Johnson brit miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta: „Teljesen elfogadhatatlan, hogy az angol játékosoknak rasszista inzultusokat kellett elszenvedniük Magyarországon.” A kormányfő is felszólította a FIFA-t, hogy tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg kiirtsák a sportágból.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán megosztott egy videófelvételt, amely akkor készült, amikor az angol szurkolók kifütyülték az olasz himnuszt a Londonban rendezett júliusi Európa-bajnoki döntő előtt. „Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi ellenséges budapesti hangulat miatt. Az alábbi felvétel a Wembley-ben készült az Eb-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat?” – tette fel a kérdést Szijjártó, aki szerint az UEFA kettős mércét használt, amikor júliusban három zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar válogatottat, míg az angol szurkolók viselkedése felett szemet hunyt.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) közleménye kiemeli: a Puskás Arénába kilátogató 60 ezer szurkoló döntő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat. „Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére. A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ” – írták a szövetség honlapján. A közlemény szerint az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében az MLSZ az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő kétéves kizárásra számíthatnak az eljárás végén.

Világbajnoki selejtezők, európai zóna, 4. forduló

B csoport: Svédország–Spanyolország 2–1, Georgia–Koszovó 0–1.
Az állás: 1. Svédország 9 pont (3 mérkőzés), 2. Spanyolország 7 (4), 3. Koszovó 3 (3), 4. Görögország 2 (2), 5. Georgia 1 (4).

C csoport: Litvánia–Észak–Írország 1–4, Olaszország–Bulgária 1–1.
Az állás: 1. Olaszország 10 (4), 2. Svájc 6 (2), 3. Észak–Írország 4 (3), 4. Bulgária 2 (4), 5. Litvánia 0 (3).

E csoport: Észtország–Belgium 2–5, Csehország–Fehéroroszország 1–0.
Az állás: 1. Belgium 10 (4), 2. Csehország 7 (4), 3. Wales 3 (2), 4. Fehéroroszország 3 (3), 5. Észtország 0 (3).

J csoport: Liechtenstein–Németország 0–2, Észak–Macedónia–Örményország 0–0, Izland–Románia 0–2.
Az állás: 1. Örményország 10, 2. Németország 9, 3. Észak–Macedónia 7, 4. Románia 6, 5. Izland 3, 6. Liechtenstein 0.

Dél–amerikai zóna, 7. forduló. Chile–Brazília 0–1, Peru–Uruguay 1–1, Venezuela–Argentína 1–3, Ecuador–Paraguay 2–0, Bolívia–Kolumbia 1–1.
Az állás: 1. Brazília 21 pont, 2. Argentína 15, 3. Ecuador 12, 4. Uruguay 9, 5. Kolumbia 9, 6. Paraguay 7,
7. Chile 6, 8. Bolívia 6, 9. Peru 5, 10. Venezuela 4.

Kapcsolódó írásaink

Keserű ébredés

ĀMarco Rossi eddigi egyik legnehezebb feladata lesz talpra állítani a magyar válogatottat a vasárnapi albánok elleni vb-selejtező mérkőzésre