Sport

Keserű ébredés

Marco Rossi eddigi egyik legnehezebb feladata lesz talpra állítani a magyar válogatottat a vasárnapi albánok elleni vb-selejtező mérkőzésre

A karosszékből újra a földre huppant a magyar labdarúgó-válogatott, miután a második félidőben mutatott kiábrándító „játékkal” 4–0-ra kikapott az angolok elleni, budapesti világbajnoki selejtezőn. A csapatra vasárnap és szerdán újabb feladat vár, előbb az albánok ellen Elbasanban, majd az andorraiak ellen a Puskás Arénában.

Keserű ébredés
A csalódott magyar játékosok megköszönték a szurkolóik biztatását
Fotó: MH/Purger Tamás

A súlyos vereség után Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya reálisan értékelt: „Az ilyen találkozókon csak akkor van esély, ha az ellenfél rossz napot fog ki, mi pedig mindent hibátlanul csinálunk. A második félidőben sok volt az egyéni hiba, az első gól után pedig kicsit szétestünk. Nagyon csalódott vagyok az eredmény miatt és amiatt is, ahogyan a csapat reagált az első bekapott gólra.

Holnap új nap kezdődik, kielemezzük a mérkőzést. Mostantól az albánok elleni összecsapásra kell koncentrálnunk, rendkívül erős csapat, de nekünk tartással kell pályára lépnünk, ehhez be kell hoznunk a fizikai és mentális lemaradásunkat. A futballban nem lehet tartósan csodát tenni, ma este egyszerűen kijött a két csapat közti különbség. Az angoloknak csak az egyik támadója többet ér, mint a mi teljes játékoskeretünk.

Persze ettől még csalódott vagyok, hiszen nem lehet egy ilyen vereséget szenvedni egy válogatottal, nem is tudom most megemészteni ezt” – mondta Rossi, aki újságírói kérdésre válaszolva nem igazán akart belemenni abba, hogy a súlyos vereség ellenére maradt-e esély legalább a csoport második helyére. Érthető, egy ilyen vereség után több mint kínos ilyesmin gondolkodni.

Az Eb-ezüstérmes angoloktól, persze, hazai pályán is ki lehet kapni – de nem így. Nagyon sok szurkoló a győzelemben s főleg a döntetlenben reménykedett, azt pedig szinte mindenki biztosra vette, hogy a vendégek „nem tömik ki” a magyar csapatot. Ehhez képest az elfogadható, bár szintén szegényes támadójátékot hozó első félidőt összeomlás követte, feltűnő, hogy bár az első gól korábban jött, mint június elején, a magyar reakció és az első gól utáni játék képe nagyon hasonló volt a portugálok elleni Eb-mérkőzésre.

Még a negyedik gólig jól védő Gulácsi Péter is lerontotta addigi teljesítményét, a kezdő csapat mezőnyjátékosai pedig meg sem tudták közelíteni Eb-formájukat. Ebből lett aztán a Marco Rossi-éra legsúlyosabb veresége, az angol válogatott elleni legsúlyosabb hazai vereség 1909 óta. Lássuk be: 2019 novembere, a walesiek elleni cardiffi vereség óta nem játszott ennyire kilátástalanul a magyar válogatott. Óriási vizsga lesz a vasárnapi, albánok elleni mérkőzés (a megsérült Varga Kevin nélkül), Marco Rossi eddigi egyik legnehezebb feladata lesz talpra állítani a csapatot. w

Vb-selejtezők, európai zóna, I csoport

Magyarország–Anglia 0–4, Lengyelország–Albánia 4–1, Andorra–San Marino 2–0.

Kapcsolódó írásaink