Sport

Ostoba szabály sújtja Ronaldót

Elmarad Cristiano Ronaldo magyarországi látogatása. A portugálok szombaton Debrecenben játszanak a katariakkal – de az első számú sztárjuknak arra a mérkőzésre felmentést adott a szövetsége.

Ostoba szabály sújtja Ronaldót
Cristiano Ronaldo a válogatottbeli pályafutása 110. és 111. gólját is az íreknek fejelte
Fotó: AFP/Carlos Costa

Fernando Santos együttese szerda este nagy bajban volt az egyelőre még pont nélküli írek elleni selejtezőn. Részben azért is, mert kaptak egy gólt az első játékrész végén John Egan fejese nyomán, de főleg amiatt, mert Cristiano Ronaldo – egyáltalán nem szokása szerint – elrontott egy tizenegyest. A 87. percben még mindig a zöld sziget futballistái vezettek, de akkor CR7 egyenlített, majd a 97. percben, megszerezve a mérkőzés harmadik fejes gólját, győzelemre vezette a portugál csapatot.

Első góljával világrekorder lett. Már a mérkőzés előtt holtversenyben állt a szintén 109 gólos iráni Ali Daeivel, de már egyedül áll a lista élén, immár 111 találattal. (Egyébként mindezt 180 válogatott mérkőzésen érte el, a szereplési számokat tekintve a legjobb európai, egyben a világranglista ötödikje, a spanyol Sergio Ramosszal holtversenyben.)

Miután a jelzett hosszabbítás utolsó, hetedik percében két pontot hozzáírt fejesével a listavezető portugálok pontszámához, lekapta a mezét, pörgette, kirohant a közönséghez, ünnepelt.

Amikor visszatért a pályára az újrakezdéshez – aztán gyakorlatilag két labdaérintésre jutott még idő –, a mérkőzést vezető szlovén bíró, Matej Jug sajnálkozó, már-már bocsánatot kérő arckifejezéssel felmutatta neki a sárga lapot. Érvényesítette a futball legostobább szabályát, megbüntette a játék lényegét, a gólt ünneplő csatárt, a mérkőzést eldöntő, óriási érzelmeket megélő játékost.

Érdemes lenne azon elmerengeni: mostanság, amikor tényleg annyi időt hosszabbítanak a bírók, amennyit csak akarnak, amikor a 90 perces mérkőzések általában minimum 95 percig tartanak, vajon miért is számít ilyen szigorúan büntetendő véteknek, ha valaki a góljának örülve leveszi a mezét? E sárga lappal a korábbi mérkőzéseken már szankcionált – azt meg azért kapta, mert tiltakozott, miután a játékvezető Belgrádban nem adta meg a szabályos gólját – Cristiano Ronaldo kizárta magát a jövő heti azerbajdzsáni selejtezőről. Így nincs értelme debreceni útjának, lássuk be, sokkal logikusabb, hogy a rendkívüli szünetet kihasználva már a közeli napokban átköltözik Manchesterbe.

Világbajnoki selejtezők, európai zóna

A csoport: Luxemburg–Azerbajdzsán 2–1, Portugália–Írország 2–1.
A csoport állása: 1. Portugália 10 pont (4 mérkőzés), 2. Szerbia 7 (3), 3. Luxemburg 6 (3), 4. Írország 0 (3), 5. Azerbajdzsán 0 (3).

D csoport: Franciaország–Bosznia-Hercegovina 1–1, Kazahsztán–Ukrajna 2–2.
A csoport állása: 1. Franciaország 8 (4), 2. Ukrajna 4 (4), 3. Finnország 2 (2), 4. Bosznia-Hercegovina 2 (3), 5. Kazahsztán
2 (3).

F csoport: Feröer-szigetek–Izrael 0–4, Moldova–Ausztria 0–2, Dánia–Skócia 2–0.
A csoport állása: 1. Dánia 12 pont, 2. Izrael 7, 3. Ausztria 7, 4. Skócia 5, 5. Feröer-szigetek 1, 6. Moldova 1.

G csoport: Törökország–Montenegró 2–2, Lettország–Gibraltár 3–1, Norvégia–Hollandia 1–1.
A csoport állása: 1. Törökország 8 pont, 2. Hollandia 7, 3. Montenegró 7, 4. Norvégia 7, 5. Lettország 4, 6. Gibraltár 0.

H csoport: Oroszország–Horvátország 0–0, Szlovénia–Szlovákia 1–1, Málta–Ciprus 3–0.
A csoport állása: 1. Horvátország 7 pont, 2. Oroszország 7, 3. Szlovákia 6, 4. Szlovénia 4, 5. Málta 4, 6. Ciprus 4.

A csütörtöki mérkőzések, beleértve a Magyarország–Anglia selejtezőt is, lapzárta után értek véget.

Kapcsolódó írásaink