Sport

Ida a pályát, Cicipasz a nézők idegeit rombolta

Viharos időjárás, indulatos játékosok és nézők az amerikai nyílt teniszbajnokságon, New Yorkban

Nem született ugyan hatalmas meglepetés az amerikai nyílt teniszbajnokság harmadik napján, de nem csak az időjárás volt viharos New Yorkban.

Ida a pályát, Cicipasz a nézők idegeit rombolta
Sloane Stephens a vártnál simábban verte Cori Gauffot
Fotó: AFP/Getty/Matthew Stockman

Az Ida hurrikán miatti vihar következtében beázott a US Open egyik helyszíne, a Louis Armstrong Stadion, ezért az argentin Diego Schwartzman és a 2017-ben döntős dél-afrikai Kevin Anderson mérkőzését félbe kellett szakítani.

A párharc két és fél órás szünet után az Arthur Ashe Stadionban hajnal 1 óra után fejeződött be, és a 11. helyen kiemelt Schwartz­man három szettben győzött. Eső miatt elhalasztották a férfi párosok első fordulójában a Fucsovics Márton, Stefano Travaglia magyar, olasz duó mérkőzését a Kevin Krawietz, Horia Tecau német, román kettős ellen.

Hiába ütött egyéni rekordot jelentő 27 ászt Sztefanosz Cicipasz, a nézők kifütyülték. A harmadik kiemelt görög játékos már az Andy Murray elleni első fordulós mérkőzésen a skót által megnyert negyedik játszma után elment a mosdóba, és majdnem tíz percig nem került elő.

Murray-t a hosszú vécészünet annyira megzavarta, hogy a döntő szettet simán elveszítette, majd csalónak nevezte ellenfelét. Cicipaszt az éles kritikák sem térítették jobb belátásra, a francia Adrian Mannarino ellen ugyanis ismét elvonult a mellékhelyiségbe, és csak hét perc után tért vissza a pályára, ráadásul ismét vesztes játszma után tartott szünetet.

A helyi közönség azonnal kifejezte véleményét a viselkedéséről, füttyel fogadta a játékoskijáróban megjelenve, majd pfujolták és élesen fütyültek, amikor szerválni ment fel a pályára. A görögöt azonban láthatóan nem érintette meg a nézők ellenszenve, a negyedik szettben remekül játszott, és megnyerte a Mannarino elleni találkozót. Majd a sajtótájékoztatón értetlenségének adott hangot a füttykoncert miatt.

„Mindent a szabályoknak megfelelően csináltam, ellenkező esetben büntetést kaptam volna” – jelentette ki Cicipasz, hozzátéve, néha szükségszerű, hogy kimenjen a mosdóba. A férfiversenyeket szervező ATP úgy reagált, hogy egy ideje már tárgyalnak a szabályról, és hamarosan döntenek a módosításáról.

Hősiesen küzdött a fehérorosz Arina Szabalenka, aki olyan szerencsétlenül esett el, hogy eltörött az ujja, ennek ellenére 6:3, 6:1-re nyert a szlovén Tamara Zidansek ellen, és bejutott a harmadik fordulóba.

„Az ujjam megdagadt, fáj. Alig tudtam fogni az ütőmet. Nem tudom, folytathatom-e” – mondta a világranglista második helyezettje. Az  amerikaiak párharcában Sloane Stephens 6:2, 6:3-ra megverte Cori Gauffot.

Kapcsolódó írásaink