Sport

Még mindig a Premier League-ben van a legtöbb vásárlóerő

Különleges képet mutat a lezárult nyári átigazolási időszak: akadt két kiugróan magas vétel (Romelu Lukaku 115 millióért lett a Chelsea, Jack Grealish pedig 117 millióért a Manchester City játékosa), Jadon Sancho (Manchester United) 85 milliója sem kevés, de a többi nagy vételt tekintve a csúcsárak is megálltak – az első tizenötöt tekintve – 35 és 60 millió euró között.

Még mindig a Premier League-ben van  a legtöbb vásárlóerő
Jack Grealish a 10-es mezt fogja viselni a City-ben
Fotó: Twitter/ManCity

A nyáron a legtöbbet költött klubok listáján az első hat helyezettből öt angol (Arsenal, Manchester United, Chelsea, Manchester City, Aston Villa), az ötödik helyezett az RB Leipzig. Közülük a Chelsea, a Villa és a lipcsei klub is a nagy költés ellenére pozitív mérleggel zárta az átigazolási időszakot, miután nagyon jó áron értékesítette néhány játékosát.
A nagy ligák mindegyike kevesebbet költött, mint két éve, a koronavírus-járvány kirobbanása előtt, és különösen alacsony összeg áll a La Liga klubjainak kiadási rovatában.

A spanyol futballban az Atlético fizette ki a legnagyobb összeget egy játékosért, az argentin Rodrigo de Paulért az Udinesének. A Barcelona egyetlen játékosra sem költött, megszerezte ugyan ingyen Émerson Royalt a Betistől, de rögtön tovább is adta a Tottenhamnek. Az újak közül Memphis Depay, Sergio Agüero, Éric Garcia ingyen, Luuk de Jong kölcsönbe érkezett.

A Real Madrid egyetlen játékost vásárolt – miután Kylian Mbappét nem tudta megszerezni –, mégpedig Eduardo
Camavingát. Az érte kifizetett 30 milliós összeg a nyár második legnagyobb spanyol vétele.

Ugyanakkor az elmúlt évek legmozgalmasabb, nem túlzás, történelminek nevezhető átigazolási időszaka áll mögöttünk, még ha a Bosman-szabállyal összefüggő indokok alapján ezek nem is jelentek meg a legnagyobb költések között. Klubot váltott az Aranylabda-szavazások két rekordere, Lionel Messi (PSG) és Cristiano Ronaldo (Manchester United), a 21. század legsikeresebb védője, Sergio Ramos (PSG), valamint a nyári Európa-bajnoki döntő legjobbja, Gianluigi Donnarruma (PSG). Egy kölcsönadással új csapatba került a világbajnok francia válogatott egyik legjobbja, Antoine Griezmann (Atlético Madrid) is.

Az európai topbajnokságok közül angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő klubok kiemelkedően a legtöbbet,  1,1 milliárd fontot költöttek  átigazolásokra, a második az olasz liga, mind­össze 475 millió fontjával.

A vétel és eladás közötti nettó különbség a PL-ben nagyságrendekkel több (560 millió font), mint a spanyoloknál (55 millió), az olaszoknál (50 millió) vagy éppen a franciák­nál (15 millió).

Kapcsolódó írásaink

Camavinga a Real Madridé

ĀSzokás szerint az utolsó pillanatokig nyitva maradtak a nyári labdarúgó-átigazolási időszak utolsó napjának legizgalmasabb ügyei.