Sport

Bosszantó komédia

Forma–1. Botrányos futam után megváltoztathatják a szabályt

Hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a heves esőzések és a rossz látási viszonyok miatt nem tudták megrendezni a Forma–1-es Belga Nagydíjat, de hogy a világbajnoki sorozat tulajdonosai ne veszítsék el a televíziós közvetítésből származó bevételt, a biztonsági autó mögött megtett négy kör után hirdettek végeredményt.

Bosszantó komédia
Riválisok: Sebestian Vettel, Lewis Hamilton és Max Verstappen egy esős vasárnap délután
Fotó: AFP/John Thys

Így az időmérőn első Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyert. Az olasz Corriere della Sera szerint: „A szellemnagydíj komédiája – Spában a pénz és a vihar diadalmaskodott.”

Hasonló a véleménye a harmadik helyen végzett világbajnoki címvédőnek, Lewis Hamiltonnak, aki szerint bohózat volt a Belga Nagydíj: „Nem volt olyan pillanat, amikor versenyezni tudtunk volna. Mégis kiküldték a mezőnyt két körre, csak hogy eredményt tudjanak hirdetni. Ezen a futamon a pénz volt a fontos, a sport rosszul járt.” A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) vezető testülete visszautasította Hamilton állításait, mondván, a terv az volt, hogy mindent meg kell tenni a verseny lebonyolítása érdekében, minden egyéb megfontolás nélkül.

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso szerint helytelen pontot adni, amikor nem volt verseny: „Néhány pilóta számára karácsony volt, mert verseny nélkül kapott ajándék pontokat. Ez kicsit sokkoló.”

Minden idők legrövidebb Forma–1-es futamának győztese Verstappen – akinek hátránya három pontra csökkent Hamiltonnal szemben – rendhagyó javaslattal állt elő. „Ha előre tudható, hogy rossz lesz az időjárás a futam alatt, mint ahogyan vasárnap volt, akkor egy-két órával előbbre kellene hozni a rajtot. Így elkerülhető lenne, hogy ne lehessen megtartani a versenyt” – mondta. Az ötlet ugyan nem rossz, de mit szólnának ehhez a televíziós társaságok?

A botrányos döntés után a Forma–1 vezetői bejelentették, hogy hamarosan egyeztetnek a csapatok és a FIA vezetőivel arról a szabályról, amely szerint fele pont jár, ha legalább két kört, de kevesebb mint 75 százalékot teljesítenek a versenyzők.

A vb pontversenyének állása tizenkét futam után: 1. Hamilton (brit, Mercedes) 202,5 pont, 2. Verstappen (holland, Red Bull) 199,5, 3. Norris (brit, McLaren) 113, 4. Bottas (finn, Mercedes) 108, 5. Pérez (mexikói, Red Bull) 104, 6. Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 83,5.

Kapcsolódó írásaink