Sport

A Reims kapusa a kisfiát fotózta Messivel

Cristiano Ronaldo Lisszabonban aláírta új szerződését a Manchester Uniteddal

Futballtörténeti nap lett 2021. augusztus 29. Lionel Messi a 35. évében járva, pályafutása során először játszott bajnoki mérkőzést nem a Barcelona mezében. Új csapata, a Paris Saint-Germain 2–0-ra nyert a Stade de Reims ott-honában.

A Reims kapusa a kisfiát fotózta Messivel
A kis Rajkovics nem örült a fényképezésnek
Fotó: Ana Rajkovic Instagram-oldala

Mauricio Pochettino, honfitársa és egyben klubedzője nagyon dicsérte Messit: „Higgadtságot hozott a csapatba. Fontos a jó rajt, még neki is. Jól érzi magát és beilleszkedett. Ezzel együtt a józan ész azt diktálta, hogy ne jelöljem a kezdőcsapatba.”

A Reims elleni mérkőzésen Messi maga kérte, hadd játszhasson egy keveset, mivel a Copa América óta nem volt meccse, szeretett volna kicsit komolyan futballozni a vb-selejtezők előtt. A statisztikák szerint 21 átadása volt, ebből húsz jó helyre ment. Csak háromszor szabálytalankodtak vele szemben, ez két dolgot jelezhet: vagy az ellenfél is úgy gondolta, hogy már eldőlt a meccs, vagy túlságosan is tisztelték.

Ez utóbbira utaló kedves történet, hogy a Stade de Reims kapusa, a szerb válogatott Predrag Rajkovics a mérkőzés után megszólította az éppen Keylor Navasszal trécselő, a pályáról levonuló argentin világsztárt, átadta neki a kisfiát, aztán a telefonjával fényképezni kezdett – hadd legyen majd a gyereknek egy közös képe Leo bácsival, ha felnő.

A Paris Saint-Germain egyébként 2–0-ra nyerte meg a mérkőzést, Sergio Ramos még mindig sérült, Gianluigi Donnarumma bemutatkozására is várni kell, de már kezd összeállni a csapat, Neymar és az őt váltó Messi is játszott.

A nagy kérdés természetesen az, mi lesz Kylian Mbappéval. A csatár továbbra is szívesen menne a Real Madridhoz, ám a PSG kevesli a spanyol klub által ajánlott, mindennel együtt 180 millió eurós – egy olyan játékos esetében, akit egy év múlva ingyen is meg lehet szerezni, szó szerint példátlanul magas – összeget. A világbajnok francia támadó a vasárnap este a Reimsnek rúgott két góljával 175 mérkőzés/135 gólosra javította PSG-s mérlegét.

Mbappé hétfőn bevonult a francia válogatott clairfontaine-i edzőtáborába, készül a világbajnoki selejtezőkre. A spanyol sajtó a nap első felében eléggé szkeptikusan ítélte meg annak esélyét, hogy mégis megállapodás születhet a két klub között, főleg hogy a PSG közölte, 200 millió euró alatt nem engedi el a játékost. Ám a Marca negyed négykor már arról számolt be, hogy Ángel Sánchez, a Real Madrid általános igazgatója a Barajas repülőtéren bukkant fel, Párizsba indulva.

Pont került Cristiano Ronaldo átigazolására: a portugál sztár Lisszabonban átesett a szokásos orvosi vizsgálaton a Manchester United képviselői előtt. Állítólag aláírta a szerződést is, így a klub beadhatja a szükséges dokumentumokat az átigazolás véglegesítésére. Ronaldo várhatóan szeptember 11-én, a Newcastle United elleni mérkőzésen kezdi majd meg második manchesteri karrierjét, addig azonban még három meccset játszik a portugál válogatottban. Az egyiket szombaton a katariak ellen, éppen Debrecenben.

Alighanem hamarabb is kitörhet a CR-láz az Old Traffordon, a klub mára ígérte annak bejelentését, megkapja-e Ronaldo a 7. számú mezt Edinson Cavanitól, vagy más lesz az övé. Fontos bejelentés lesz a bevétel szempontjából: akkor kezdődik a Cristiano Ronaldo-feliratú mezek árusítása.

Milliárdos forgalom az átigazolási piacon

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) számításai szerint az elmúlt évtizedben 48,5 milliárd dollárt (14 323 milliárd forint) költöttek a klubok átigazolásokra. Tíz évvel ezelőtt 2,85 milliárd dollárt költöttek az egyesületek új játékosokra, a csúcs pedig 2019-ben volt 7,35 milliárd dollárral. Részben a koronavírus-járvány következményeként ez az összeg tavaly 5,63 milliárd dollárra esett vissza.

Az átigazolási piac legnagyobb vesztesei az angol egyesületek, amelyek a vizsgált tízéves periódusban 7,2 milliárd dollárt vesztettek a játékospiacon megköttetett üzletek során. Őket követik a kínaiak 1,5 milliárd dolláros veszteséggel, majd az olaszok (1,3 milliárd dollár) és a németek (900 millió dollár).

A vizsgált időszakban egyetlen olyan átigazolás volt, amelynél több mint 200 millió dollár cserélt gazdát: a változatlanul világrekordnak számító 263 milliót a Paris Saint-Germain fizette ki 2017-ben az FC Barcelonának a brazil Neymarért. A FIFA ezenkívül további 13 olyan klubváltást regisztrált, amelynél a játékosért fizetett összeg átlépte a 100 millió dolláros határt.
(SM)

Kapcsolódó írásaink