Sport

Nem ázott el a papírforma

Jégkorong. A búcsú szép lett, női csapatunk legyőzte a dánokat a világbajnokságon

A magyar férfi jégkorong-válogatott a vártnál szorosabb mérkőzésen, de 5–3-ra kikapott a francia csapattól az olimpiai selejtező tornán Rigában. A női csapatunk viszont 5–1-re nyert a dánok ellen a vb-n.

Az olimpiai selejtező utolsó fordulójában négy válogatott, a francia, a magyar, az olasz és a házigazda lett küzd az elsőségért, amely részvételt jelent a jövői évi, pekingi téli játékokon. Csapatunk első ellenfele a három NHL-ben szereplő játékossal kiálló francia együttes volt, amely az elmúlt években rendre az elit vb-n játszott. A mérkőzés álomszerűen kezdődött, mert Hári János és Papp Kristóf góljaival 2–0-ra vezettünk az első harmadban. A franciák azonban „sebességet” váltottak, jól használták ki az emberelőnyt, és 15. perc alatt fordítottak. A második húsz percben 18–3 volt a lövési arány a franciák javára.

A záró harmadban Sacha Treille már harmadik gólját ünnepelhette (4–2), amire Bartalits István még válaszolt, azonban Damian Fleury góljával bebiztosította a franciák győzelmét. Csapatunk ma 19 órától a lettekkel mérkőzik.

Három vereség után a dánok elleni 5–1-es győzelemmel zárta a Calgaryban zajló elit világbajnokságot a magyar női jégkorong-válogatott. A B csoportban szereplő öt együttesből a legjobb három, a cseh, a német és a japán jutott a negyeddöntőbe.

A vb-n négy mérkőzésen négy gólt szerző és egy gólpasszt adó Gasparics Fanni az M1 aktuális csatornának elmondta: „Végre megszereztük az első győzelmünket, és ez nagyon kellett a csapatnak és a magyar női jégkorongnak. Fájó volt a japánok elleni vereség, nem volt titok, hogy szerettünk volna bejutni a legjobb nyolc közé, sajnos így alakult” – mondta, kiemelve: az elit vb-n különösen a játék tempója más, minden szituációban a korábbinál gyorsabban kell döntéseket hozni, máskülönben az ellenfél letámad. Szerinte ez többször is sikerült a meccseiken.

Mivel a koronavírus-járvány miatt az alsóbb divíziók tornáit törölték, idén nincs kieső az elitből, azaz a magyarok jövőre is a világ legjobb tíz válogatottja között játszhatnak majd.

Kapcsolódó írásaink