Sport

Hivatalos: Cristiano Ronaldo visszatér a Manchester Unitedhez

Az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Manchester United pénteken bejelentette, hogy leigazolta a Juventustól az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldót, aki így visszatér korábbi sikerei színhelyére.

Hivatalos: Cristiano Ronaldo visszatér a Manchester Unitedhez
Ronaldo végleg búcsút int a Juventusnak és visszatér korábbi sikerei színhelyére
Fotó: AFP/Marco Bertorello

A portugál válogatottal 2016-ban Európa-bajnok, 36 éves sztárfutballista manchesteri visszatérése az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálat után válik véglegessé. Az átigazolási díj összegét a felek hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, az angol, spanyol és olasz sajtó 25 és 30 millió euró közötti összegről ír. A Marca úgy tudja, Ronaldo két évre ír alá, és 28 millió eurós fizetésért futballozik majd Manchesterben.

A veterán portugál játékosról jó ideje rebesgették, hogy elhagyná az olasz együttest, korábban hírbe hozták többek közt a PSG-vel és a Real Madriddal is. A hírek szerint a csatár csütörtökön közölte a Juventus vezetőedzőjével, Massimiliano Allegrivel, hogy távozni akar a csapattól, a torinóiak pénteki edzésén már nem is vett részt.

Objektum doboz

Sokáig úgy tűnt - a média is szinte kész tényként kezelte - hogy a Manchester City lesz Ronaldo új klubja, a futballista ügynöke, Jorge Mendes állítólag meg is egyezett velük, ám Ronaldo az utolsó pillanatban meggondolta magát.

Ez alighanem nagyban köszönhető a United korábbi legendás trénerének, Sir Alex Fergusonnak, aki a Marca szerint pénteken reggel felhívta tanítványát, hogy meggyőze, térjen vissza a Vörös Ördögökhöz. Kettejük kapcsolatát ismerve jó esély van rá, hogy valóban a skót mester szava dönthetett, hiszen köztudott, hogy Cristiano szint apjaként tiszteli, és nagyon ad a 79 esztendős szakember szavára, akinek a keze alatt annak idején világklasszissá érett Manchesterben.

Arról is hallani, hogy nemcsak Ferguson, de a Man United egykori csapatkapitánya, Rio Ferdinand is segített rábeszélni volt csapattársát és jó barátját, hogy inkább a legendás vörös mezt öltse magára ismét a City égszínkékje helyett.

Ronaldo 2003-ban, Európa egyik legnagyobb fiatal tehetségeként 18 évesen került a Manchester Unitedhez, ahol megörökölte a Real Madridhoz távozó David Beckham mezszámát. Az elvárások azonban már akkor sem nyomasztották, felnőtt a feladathoz, és hamar alapember lett a csapatban, melynek fokozatosan egyik vezérévé vált.

Ronaldo Beckham korábbi mezszámát, a 7-es örökölte meg a Unitednél, amelyre nemcsak méltónak bizonyult, de túl is nőtte nagy elődjét
Ronaldo Beckham korábbi mezszámát, a 7-es örökölte meg a Unitednél, amelyre nemcsak méltónak bizonyult, de túl is nőtte nagy elődjét
Fotó: AFP/Paul Ellis

Végül 2003 és 2009 között összesen 292 hivatalos mérkőzésen 118 góllal segített a gárdát, ezalatt nyolc trófeát - közte három angol bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját - nyert az MU-val. Öt Aranylabdájából az elsőt is a manchesteriek játékosaként kapta meg.

2009-ben a spanyol fővárosba, a Real Madridhoz tette át a székhelyét, ahol folytatta a trófeahalmozást, és játékát átalakítva, az addig gyakran cselező, előkészítésben is jeleskedő játékosból egyértelműen csapata első számú góllövőjévé vált. Kulcsszerepet vállalt abban, hogy a Real 2014 és 2018 között négyszer ért a csúcsra a Bajnokok Ligájában, emellé még begyűjtött két-két spanyol bajnokságot és kupát is. Játékstílusának megváltozását tökéletesen jelzik mutatói is, 438 tétmeccsen 450 találat a mérlege.

2018-ra megromlott a viszonya a madridi klub elnökével, Florentino Pérezzel, emellett szakmailag is környezetváltozásra, új kihívásra vágyott a portugál támadó, így igent mondott a Juventus hívására, amely csillagászati összeget, 100 millió eurót fizetett az akkor 33 esztendős futballistáért.

Ronaldo azonban ismét bizonyította kivételes klasszisát, megmutatta, hogy tényleg nem levezetni érkezett Torinóba: három év alatt 134 találkozón lépett pályára a Zebrák szerelésében, ezalatt 101 alkalommal volt eredményes, két olasz bajnoki aranyérem és egy Olasz Kupa került a vitrinjébe, a legutóbbi idényben pedig 29 találattal ő lett a Serie A gólkirálya.

A sikersztori pedig most egy nagy visszatéréssel kaphat szép lezárást az Old Traffordon.

Kapcsolódó írásaink