Sport

Aranyrögre lelt a világcsúcstartó Indiában

Atlétika. Neeraj Chopra – egy a modern, komoly és szerencsés névtársai közül

Neeraj Chopra, az indiai gerelyhajító olimpiai aranyérme olyan hőstett, hogy az ESPN amerikai médiamogul szerint ott a helye a tokiói ötkarikás játékok tíz legfantasztikusabb atlétikai eredménye közt.

Aranyrögre lelt a világcsúcstartó Indiában
Neeraj Chopra az atlétika történetének első indiai olimpiai bajnoka lett
Fotó: AFP/Ben Stansall

Pedig hát született három világcsúcs, 12 olimpiai és 151 nemzeti rekord, 83 ország atlétái döntőztek, közülük 43 nemzeté a dobogóra is odafért, és immár száznál több ország nyert olimpiai medált a sportágban. Az újoncok ketten voltak: India és Burkina Faso (utóbbinak a hármasugró Hugues-Fabrice Zango szerzett bronzérmet).

Ami Neeraj Choprát illeti, a 23 éves indiai fiatalember az első atléta (és a második egyéni sportoló a pekingi sportlövő bajnok Abhimav Bindra után), aki hazájának olimpiai aranyérmet vitt haza. Neve nem teljesen ismeretlen atlétaberkekben, és a tokiói 87,58 méteres győztes dobása megközelíti idén dobott országos csúcsát, a világ idei második legjobb eredményét (88,07 m).

A katonaságnál is karriert befutó fiatalember már 2018-ban jelezte, számolni kell vele, abban az évben megnyerte az Ázsia Játékokat, a Nemzetközösségi Játékokat és a dohai Gyémánt-liga versenyt. Sorra javította az indiai csúcsot. A koronavírus miatti leállások és a nemzetközi utazások ellehetetlenülése miatt azonban tavaly és idén számos ígéretes nemzetközi edzőtábort volt kénytelen kihagyni, végül – hazája sportminisztériuma és külügyminisztériuma segítségével – 2021. június 5-én repült Párizsba, hogy a portugál verseny előtt szükséges európai karanténidőt letöltse.

Ezt követően felváltva edzett és versenyzett Európában, és csak július 26-án repült Svédországból Japánba, ahol az időzónák miatti átállástól alváshiánnyal küszködve, a kötelező covidszűréseket abszolválva a selejtezőben 86,65 méteres utolsó dobással biztosította helyét a döntőben, ahol nem idegesítve edzőjét, a német Uwe Hohnt, második kísérletével feldobta magát a dobogó tetejére.

Fura fintora a sorsnak, hogy Hohn az egyetlen gerelyhajító, aki 100 méter fölé dobta a sportszert egy berlini nemzetközi versenyen (104,80 méteres 1984-es világcsúcsát feljegyezték, aztán sietve megváltoztatták a gerely súlypontját, és azóta nem kell félni, hogy kidobják a szert a túloldali futópályára), edzőként épp saját honfitársai ellen nevelt ki egy ragyogó indiai atlétát. Nem Hohn hibája persze, hogy a német dobók nem váltották be a róluk szőtt olimpiai álmokat.

Chopra amúgy hozzá van szokva a sikerhez, több magas kitüntetést kapott, egyebek közt az államfőtől, Ram Nath Kovindtól átvehette az Arjuna Awardot.

Mostani győzelme nyomban az indiai népszerűségi lista élére röpítette, a közösségi médiában 143 ezerről 3,5 millióra nőtt a követői száma, a világon ezzel ő a legnépszerűbb atléta az Instagramon az ESPN szerint. Érdekes egyébként a Chopra vezetéknév jelentése: kompetens, figyelmes, szerencsés, komoly, de értelmezhető úgy is, hogy modern és temperamentumos. Az élsportoló Neeraj Choprára mind ráillik kicsit.

Kapcsolódó írásaink

A kínaiak új arca

ĀÁllatkerti belépőt kapott a szíveket meghódító, aranyérmes műugró kislány