Sport

Kepa, kupa

A Szuperkupáért vívott belfasti találkozón a trófeáért tizenegyeseket kellett rúgni – és védeni

Ha 2021. augusztus 11. előtt egy Chelsea-szurkoló – legalábbis az elmúlt bő két esztendőre visszagondolva – meghallotta Kepa Arrizabalaga nevét, leginkább a fejét fogta. S csípőből emlegetett látványos hibákat és látványos ellenszegüléseket, mindenekelőtt azt, amikor az akkori edző, Maurizio Sarri nem tudta „leimádkozni” sem a kapust a Manchester City elleni, 2019-es Ligakupa-döntőben.

Kepa, kupa
A második megfogott büntető után már a lecserélt Chelsea-játékosok is a kapuhoz szaladtak
Fotó: AFP/Paul Ellis

Szerdán késő este az UEFA Szuperkupa-döntőjében fordult a kocka. A Kékek rajongóinál a „zeróból” „hero” (hős) lett.

Ahogyan érkezése óta szinte minden fontos mérkőzésen, a belfasti találkozón is a ruganylábú szenegáli válogatott hálóőr, Édouard Mendy kezdett a Chelsea kapujában. A 197 centi magas (egyébként alacsonyabbnak tűnő) kapust éppen azért vették meg tavaly szep­temberben a londoni Kékek, mert Frank Lampard és az akkori szakmai stáb elégedetlen volt a 80 millió euróért, ami a kapusokat illeti, világrekordot jelentő összegért vett Kepa Arrizabalagával. Mendy kétségtelenül sokkal jobb formát mutatott, mint az ifjú spanyol, az első öt mérkőzésén egyetlen gólt sem kapott – ilyen sorozata a Chelsea-nek egy évtizede nem volt –, majd a megnyert Bajnokok Ligája-idényt csúcsbeállítást jelentő kilenc, kapott gól nélküli mérkőzéssel zárta.

Mellette Kepa helyzete reménytelennek tűnt. A baszk nemzetiségű kapus egyébként sem volt jó passzban, kiszorult a válogatott bő keretéből, és szembesülnie kellett azzal is, hogy Mendy mögött legfeljebb második számú kapus lehet, ha tartja a lépést a nyáron megszerzett Marcus Bettinellivel.

Válaszút elé érkezett: vagy kitölti az évente ráadásul emelkedő – egyébként az előző idénybeli szerepléseihez képest nagyon magas, idén heti 155 ezer fontos, körülbelül 62 millió forintos – fizetéséért a kontraktusából még hátralévő négy évet, vagy megpróbál eligazolni egy olyan klubhoz, ahol első számú kapus lehet, de biztosan nem kap ennyi pénzt. Mint látható: az előbbi mellett döntött, és a jelek szerint jól.

Kesztyűs kézzel kell ezzel a kupával bánni? Aligha, Kepa csupán elfeledte levenni nagy örömében
Kesztyűs kézzel kell ezzel a kupával bánni? Aligha, Kepa csupán elfeledte levenni nagy örömében
Fotó: AFP/Jose Breton

A Chelsea Hakim Zijes góljával az első félidőben vezetést szerzett az Európa-ligát védő Villarreal ellen az UEFA Szuperkupáért vívott szerdai belfasti találkozón. Ám a spanyolok Gerard Moreno révén kiegyenlítettek, és mivel több gól nem esett, a trófea sorsa szétlövésben dőlt el.

A Chelsea-nél erre és az ilyen helyzetekre készültek, látható volt, ahogyan a hosszabbítás második felében a szakmai stáb egy része hosszasan magyaráz Kepának. Világos volt: a BL címvédője kapust fog cserélni a párbaj előtt, amellyel kapcsolatban a felületes szemlélő annyit tudhatott, hogy a Villarreal nagyon jó benne – így nyerte meg a Manchester United ellen a gdanski döntőt tavasszal –, a Chelsea pedig általában elbukja az ilyesfajta párharcokat.

Ám Thomas Tuchel és a szakmai stáb tökéletesen tisztában volt azzal, hogy Kepa, akinek jó a reakcióideje, nagyon gyors és rendben vannak nagy tétnél is az idegei, jó ebben a műfajban. Függetlenül attól, hogy Sarrival tényleg veszített egy Ligakupa-döntőt, de ott is megfogott egy lövést. Ráadásul 2019-ben, a később megnyert Európa-liga elődöntőjében szinte egymaga nyerte meg a szétlövést, két tizenegyest kivédve.

Tuchel stábja az elemzésekből már tavasszal világos képet formált arról, hogy az azóta távozott, veterán Willy Caballero százaléka a legjobb a tizenegyesek hárításában, utána következik Kepa, Mendy csak a harmadik. Így egyértelmű volt, hogy miután a vezetőedző megtartott még egy cserelehetőséget a hosszabbításban, Kepa fogja védeni a Villarreal játékosainak a kísérleteit. Kétszer is védett – s ez Szuperkupa-győzelmet hozott a Chelsea-nek.

Kapcsolódó írásaink