Sport

Citius, altius, fortius!

A latin mondás – Gyorsabban, magasabbra, erősebben! – az újkori játékok kezdete óta az olimpia jelmondata. Ebben minden lényeges benne van.

Citius, altius, fortius!
Fotó: AFP/KMSP/Millereau Philippe

Mert bár lehetne bővíteni számos jelzővel (hajlékonyabban, találékonyabban, szívósabban, profibban satöbbi) a „csatakiáltást”, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az idei, a covid miatt halasztott és végül közönség nélkül, buborékban rendezett tokiói olimpia kapcsán először érezte úgy, hogy valamivel feltétlenül ki kell egészítenie mostantól ezt a bő száz évig remekül szolgáló, sokszor hangoztatott biztatást, és hozzátette: együtt.

AFP/Jeff Pachoud
Fotó: AFP/Jeff Pachoud

Nem vall épp túlzott bölcsességre, szükségszerű kibővítésnek is nehéz látni, hiszen a sportok nagyon-nagyon nagy százalékát hogyan másként lehetne űzni, mint együtt.

AFP/Lionel Bonaventure
Fotó: AFP/Lionel Bonaventure

Együtt készülve az edzői, dietetikusi, sportorvosi stábbal, együtt küszködve a kvalifikációért a honfitársakkal és az ellenfelekkel. De hát ha együtt, akkor együtt, lelkük rajta.

AFP/Yuri Cortez
Fotó: AFP/Yuri Cortez

A döntő pillanatban valójában úgyis mindenki egyedül van. A démonjaival és a fentről érkező jó szellemekkel.

AFP/Olivier Morin
Fotó: AFP/Olivier Morin
AFP/Jewel Samad
Fotó: AFP/Jewel Samad
AFP/Aris Messinis
Fotó: AFP/Aris Messinis
AFP/Andrej Isakovic
Fotó: AFP/Andrej Isakovic
AFP/Themba Hadebe
Fotó: AFP/Themba Hadebe
AFP/Ben Stansall
Fotó: AFP/Ben Stansall

Kapcsolódó írásaink

Csók és könny

ĀHősök. A mi hőseink. Érmesek vagy érem nélküliek. A medál, a pontszerzés, a helyezés fontos, de nem a legfontosabb. Az igazi küzdelem az, ami belül zajlik

Az Egyesült Államok verhetetlen

ĀKína ugyan az utolsó előtti napig az élen állt, de az Egyesült Államok – nőt kosárlabdacsapatuk szombati győzelmeivel – végül egy aranyéremmel többet szerzett ázsiai riválisánál