Sport

Öttusa: Kovács Sarolta óriási versenyzéssel olimpiai bronzérmes

Kovács Sarolta bronzérmet nyert a női öttusázók versenyében a tokiói olimpián.

Öttusa: Kovács Sarolta óriási versenyzéssel olimpiai bronzérmes
Kovács Sarolta mutatja bronzérmét a dobogón
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A pénteki program az úszással kezdődött, a mezőny hat futamban teljesítette a 200 métert a Tokió Stadionban felépített 25 méteres mobil medencében. A két magyar a nevezési idők alapján az utolsó két futamba került, Kovács az ötödiket megnyerte 2:07.71 perccel, Gulyás pedig sokáig vezetve - az orosz Gulnaz Gubajdullinától 17 századdal lemaradva - második lett az utolsóban 2:07.48-cal.

Objektum doboz

Előbbi teljesítmény negyedik, az utóbbi pedig második helyet ért összesítésben, a megszerzett 295 és 296 ponttal pedig a vívás után holtversenyban hatodik magyarok csökkentették a hátrányukat a dobogósokkal szemben.

Objektum doboz

A csütörtökön a mezőnyből kiemelkedően vívó német Annika Schleu-on 54-ből 18, illetve 19, a második helyezett dél-koreain pedig 24-ből 17 és 18 pontot hoztak.

A Tokió Stadionban a csütörtöki vívás végeredménye alapján fordított sorrendben kerültek sorra a versenyzők a bónuszvívásban, a párharcok győztese maradhatott a páston. Minden győzelem egy pontot ért, ami a kombinált szám rajtjánál egy másodperc előnyt jelent majd.

A vívásban holtversenyen hatodikak közül Kovács volt hátrébb rangsorolva, ezért ő vívott hamarabb: az egyiptomi Haidi Morszit legyőzte, majd a német Rebecca Langrehrtől kikapott. Utóbbit a kazah Jelena Potapenko „küldte le” a pástról, aki a következő asszóban Gulyást is legyőzte.

A legjobbak közül kizárólag a dél-koreai Kim Sze Hi tudott két asszót nyerni, mindenki más egyet, a remek vívásának köszönhetően fölényesen éllovas német Annika Schleu pedig nem szerzett pluszpontot.

Objektum doboz

A lovaglás során Kovács Sarolta egy verőhibás teljesítményével feljött a harmadik pozícióba, míg Gulyás Michelle a 16. helyre esett vissza.

Kovács 11 másodperccel az éllovas orosz Juliana Batasova után kezdi majd meg a zárószámot, a lövészettel kombinált futást, míg a második dél-koreai Kim Sze Hi csupán egyetlen másodperccel rajtolhat előtte.

Kovács Sarolta a női öttusázók egyéni versenyének lovaglás számában
Kovács Sarolta a női öttusázók egyéni versenyének lovaglás számában
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az idén vb-bronzérmes Gulyás a hatodikról a 16. helyre esett vissza, mivel a lova nemcsak levert két akadályt, hanem kétszer ellen is szegült, ami ráadásul 23 másodperces időtúllépést is eredményezett. Gulyás így a maximális 300 helyett csak 243 pontot gyűjtött, melynek következményeként 1:01 perces hátránnyal vághat neki a kombinált számnak.

A díjugratás alaposan átrendezte az erőviszonyokat, Gulyás mellett további két nagy vesztese volt a számnak: a 2017-ben világbajnok orosz Gulnaz Gabajdullina és a lovaglás előtt hatalmas fölénnyel vezető német Annika Schleu pont nélkül zárt. Mindketten Saint Boy nyergében véreztek el.

A 2016-ban egyéniben világbajnok Kovács kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, harmadikként kezdte meg a kombinált számot, melyben rögtön az első lövészetnél hibátlanul célzott, így megelőzte a dél-koreai Kim Sze Hit, ráadásul eltüntette 11 másodperces hátrányát a rajtnál éllovas orosz Juliana Batasovával szemben. Az élcsoporthoz viszont felzárkózott a remekül futó Kate French, aki 800 méter megtétele után már elsőként érkezett a második lövészethez szorosan a nyomában a székesfehérvári öttusázóval.

Kovács Sarolta óriásit küzdött a zárószámban, a lövészettel kombinált futásban
Kovács Sarolta óriásit küzdött a zárószámban, a lövészettel kombinált futásban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Másodjára már némi pontatlanság is csúszott Kovács lövészetébe, de így is a brit riválisa után hagyta el a lőállást, hátránya mindössze három másodperc volt. Az újabb 800 méteren ez nyolcra nőtt, ráadásul a szintén remekül futó litván Laura Asadauskaite hátulról egyre jobban közelített az élcsoporthoz. Kovács aztán megint nagyszerűen célzott - ezúttal hat lövés kellett az öt találathoz -, így French mögött továbbra is második volt.

A negyedik lövészet sem hozott változást, French behozhatatlan előnnyel vágott neki az utolsó körnek, Kovácsnak pedig nem volt elég előnye, hogy maga mögött tartsa a Londonban győztes Asadauskaitét, de a harmadik pozícióját könnyedén őrizte meg.

Objektum doboz

A harmincéves székesfehérvári öttusázó, aki tavasszal térdműtéten esett át, harmadik olimpiáján szerepelt: Londonban 33., Rio de Janeiróban 16. volt.

A másik magyar induló, Gulyás Michelle - akinek szintén volt esélye kiemelkedő eredmény elérésére - a gyengén sikerült lovaglás után a 12. helyen végzett.

A tokiói versenyben a brit Kate French győzött, a második helyen pedig a címvédőként indult litván Laura Asadauskaite végzett.

Kovács Sarolta: Ez pályafutásom legszebb pillanata

Noha 2016-ban világbajnok lett egyéniben, mégis a tokiói olimpián megszerzett bronzérmét tekinti pályafutása csúcsának az öttusázó Kovács Sarolta. „Először is pihenni, nyaralni szeretnék. Még fiatal vagyok, szóval eljuthatok Párizsba a következő olimpiára, de nem ígérem meg. Az biztos, hogy kipróbálom az új szisztémát” - beszélt a jövőjéről Kovács arra utalva, hogy a jövőben csoportokba bontva, kieséses rendszerben bonyolítják majd le a versenyeket. „De vonz a katonaság, az edzőség is, illetve tanító néni is szívesen lennék”. „Csak úgy, mint úszásban” - árulta el Kállai Ákos szövetségi kapitány, mivel engedte a kombinált számra Kovács Saroltát. „Kifejezetten meglepett az úszásban elért ideje, mert ilyen jó eredményt már rég nem úszott. De úgy gondoltam, ha ott megvolt a szíve ehhez a teljesítményhez, akkor most is meglesz, hiába volt már sok negatív élménye futásban”.

A szakvezető arról is beszélt, hogy könnyű együtt dolgoznia Kováccsal, mert nagyon jó a kapcsolatuk, éppen ezért nála tudja azt, mit kell mondania, mi az, ami működik használ neki.

„Most olyat csinált meg, amit még soha: megtartotta a dobogós helyét. Amikor világbajnok lett, akkor olyan előnye volt, hogy előre menekülve nem érték utol” - adott magyarázatot arra Kállai, miért értékeli többre mostani bronzérmét az öt évvel ezelőtti világbajnoki címnél.

Ez a magyar csapat 16. érme (5 arany, 7 ezüst, 4 bronz) Tokióban.

Öttusa, női verseny, olimpiai bajnok:
1. Kate French (Nagy-Britannia) 1385 pont
2. Laura Asadauskaite (Litvánia) 1370
3. Kovács Sarolta (Magyarország) 1368 (vívás: 20 győzelem/15 vereség/1 bónuszpont/221 pont, úszás: 2:07.71 perc/295 pont, lovaglás: 293 pont, lövészet-futás: 12.21:42 perc/559 pont)
...12. Gulyás Michelle 1325 (20/15/0/220, 2:07.48/296, 243, 12:14.76/566)

Kapcsolódó írásaink