Sport

Az atlétika cápadressze a csodacipő

Már elindult a polémia, hogy a két futószámban és a női hármasugrásban született világcsúcsok mennyire köszönhetők a tökéletes felkészülésnek és mennyire a rugalmas pályát építő mérnököknek vagy a Nike sportszergyártó cég ruganyos cipőinek.

Az atlétika cápadressze a csodacipő
A világcsúccsal győztes Warholm és a nem szupercipő
Fotó: AFP/Javier Soriano

Az utóbbi nem tűnik túl sportszerű dolognak (olyasmi, mint úszásban egykor a cápadressz), nem véletlen, hogy a 400 m gáton világcsúccsal győztes norvég Karsten Warholm azt nyilatkozta, ő semmiképp nem akarta ezt a cipőt viselni, még akkor sem, ha az ellenfelei igen. Mások, mint Michael Johnson korábbi négyszeres olimpiai bajnok, nem tartják sportszerűtlennek az új felszerelést…

Ami a csütörtöki hét döntőt illeti a szurkolók nélküli Olimpiai Stadionban, mi a hétpróbát vártuk leginkább, ahol az idei fedett pályás Eb-bronzérmes Krizsán Xénia egy mély gödörből igyekezett magát felhúzni, és ez majdnem sikerült is neki. Gerellyel jól mozgott, a zárószámot, a 800 méteres futást pedig mindenkinél gyorsabban teljesítette, és ezzel összességében a 13. lett. (Máris készül fejben a harmadik olimpiájára.) Az aranyat a belga Nafissatou Thiam akaszthatta a saját nyakába. Kicsit több, mint száz pont előnye maradt a végére.

Férfi 110 m gáton meglepetésre az amerikai Grant Holloway nem nyert, sőt, az ezüstöt is csak 0.01 mp-cel tudta megcsípni, az aranyérmes a jamaicai Hansle Parchment lett (13.04 mp). Szűcs Valdó egy napja már befejezte a 13. helyen. Hármasugrásban nem meglepetés a portugál Pedro Pichardo aranyérme (17.98 m), miként az amerikai súlylökő Ryan Crousernek is oda lehetett volna adni előre a legfényesebb medált (23.30 m). A bahamai világbajnok Steven Gardiner a leggyorsabb egy körön (43.85 mp). Elegáns, harmonikus futással az egy ideje már Floridában készülő atléta tisztán nyerte a 400 métert.

Az ezüst kis híján a grenadai Kirani Jamesé lett, aki arról híres, hogy immár három olimpiáról van érme.
A döntőből hiányzott a dél-afrikai világcsúcstartó Wayde van Niekerk, aki öt éve sérüléssel küszködik, és Tokióban nem sikerült a középdöntőből továbbjutnia.

Tízpróbában a kanadai Damien Warner előnye elég volt ahhoz, hogy ne kelljen nagyon izgulnia az 1500 métertől. Ő a negyedik, aki a világon valaha elérte a 9000 pontos álomhatárt. Ami pedig a női rúdugrást illeti, sok rontás és fellángolás után 490 cm-rel az amerikai Katie Nageotte nyert. Ellenfelei – az orosz Anzselika Szidorova és a brit Holly Bradshaw – öt centivel lejjebb végeztek.

Tokió bajnokai és a magyarok

Asztalitenisz Nők. Csapat: Kína (Csen Meng, Szun Jing-sa, Vang Man-jü).

Atlétika Férfiak: Hármas: Pedro Pichardo (Portugália) 17,98 m. Súly: Ryan Crouser (Egyesült Államok) 23,30 m. 110 m gát: Hansle Parchment (Jamaica) 13.04 mp, …13. Szűcs Valdó. 20 km gyaloglás: Massimo Stano (Olaszország) 1:21:05. 400 m gát: Steven Gardiner (Bahama) 43.85. Tízpróba: Damien Warner (Kanada) 9018 pont. Nők. Rúd: Katie Nageotte (Egyesült Államok) 4,90 m. Hétpróba: Nafissatou Thiam (Belgium) 6791 pont, …13. Krizsán Xénia 6295.

Birkózás Szabadfogás Férfiak: 57 kg: Zavur Ugujev (Orosz Olimpia Bizottság). 86 kg: David Morris Taylor III (Egyesült Államok). Nők. 57 kg: Kavaj Riszako (Japán).

Gördeszkázás Férfiak. Park: Keegan Palmer (Ausztrália) 95,83 pont.

Gyeplabda Férfiak: Belgium.

Kajak-kenu Férfiak: K–1 200 m: Tótka Sándor 35.035 mp, …4 Csizmadia Kolos 35.317. K–2 1000 méter: Ausztrália Jean van der Westhuyzen, Thomas Green (Ausztrália) 3:15.280, …4. Nádas Bence, Kopasz Bálint 3:16.535, …12. (a B döntőben 4.) Béke Kornél, Varga Ádám. Nők. C–1 200 m: Nevin Harrison (Egyesült Államok) 45.932 mp, …9. (a B döntőben 1.) Balla Virág, …14. Takács Kincső. K–1 500 m: Lisa Carrington (Új-Zéland) 1:51.216, 2. Csipes Tamara 1:51.855, …4. Kozák Danuta 1:53.414.

Karate Férfiak. 67 kg: Steven da Costa (Franciaország). Nők. 55 kg: Ivet Goranova (Bulgária). Formagyakorlat: Sandra Sanchez Jaime (Spanyolország).

Műugrás Nők Torony: Csüan Hung-csan (Kína) 466,20 pont.

Nyílt vízi úszás Férfiak. 10 km: Florian Wellbrock (Németország) 1:48:33.7, 2. Rasovszky Kristóf 25.3 mp hátrány.

Ökölvívás Férfiak. 57 kg: Albert Batirgazijev (Orosz Olimpiai Bizottság).

Pályakerékpár Férfiak. Omnium: Matthew Walls (Nagy-Britannia) 153 pont. Nők. Keirin: Shanne Braspennincx (Hollandia) 10.622 mp.

Sportmászás Férfiak. Összetett: Alberto Gines Lopez (Spanyolország) 28 pont.

Sportmászás
Fotó: AFP

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt a sportmászást, ahol a férfiak összetett versenyének döntőjében a francia Mawem testvérek egyikének sérülése miatt heten versenyeztek a sprintmászásban, a boulderben és a köteles mászásban, és a helyezések szorzata adta ki a végső pontot.

Így fordulhatott elő, hogy a nap legutolsó kísérletével a „lead”-et
nyerő osztrák Jakob Schubert elütötte a pillanatnyi vezető cseh Adam Ondrát az olimpiai aranytól, és kikaparta a gesztenyét a sprintmászásban nyertes spanyol Alberto Gines Lopeznek (képünkön épp leadben). A bouldert az ezüstérmes amerikai Nathaniel Coleman nyerte.
(MK)

Csüan Hung-csan tízpontosa
Csüan Hung-csan tízpontosa
Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila

Talán Nadia Comaneci 1976-os tízesei a női tornában okoztak akkora szenzációt az olimpiákon, mint csütörtökön Csüan Hung-csan remeklése az olimpián a női toronyugrásban. A teljes olimpiai küldöttség legfiatalabb versenyzőjét, a mindössze 14 éves kislányt – aki annyi idős, mint Nadia volt a montreali játékok idején – a döntőben három ugrásánál is minden bíró a maximális tízes pontszámmal jutalmazott, mégpedig nehéz, 3,2-es nehézségi fokú ugrások után.

Csüan Hung-csan egészen elképesztő, 466,20-as pontszámmal zárta a versenyt, 39,8‑cal előzte meg ezüstérmes honfitársnőjét, Csen Jü-hszit és majdnem százötvennel a bronzérmes ausztrál Melissa Wut. A kínai mű- és toronyugrónők lenyűgözők: legutóbb a 2004‑es, athéni olimpián fordult elő, hogy átengedtek egy aranyérmet – azóta nyertek sorozatban tizenhatot.
(AD)

Keegan Palmer sporttörténelmet írt azzal, hogy elsőként nyerte meg az új olimpiai sportág, a gördeszka park számának aranyérmét
Keegan Palmer sporttörténelmet írt azzal, hogy elsőként nyerte meg az új olimpiai sportág, a gördeszka park számának aranyérmét
Fotó: AFP/Loic Venance

Ausztrália nyerte a férfi gördeszkások park versenyszámában az aranyérmet – de azért ebből egy fél az Egyesült Államoknak is járna. Az élete formáját futó, nagyon laza, minden kunsztot magabiztosan bemutató Keegan Palmer ugyanis San Diegóban született, igaz, kiskorában a szüleivel az ötödik kontinensre költözött, ott nőtt fel, hogy aztán a jobb pályák miatt időről időre visszatérjen az Államokba.

Úgy döntött, kettős állampolgárként ausztrál színekben versenyez, most nekik nyert aranyat. Ellentétben e szám női (lány?) versenyeinek ifjúságával, Palmer 18, a második helyezett brazil Pedro Barros 26, a harmadik – szintén San Diegó-i – Cory Juneau 22 éves. A negyedik helyen végző, brazil Luiz Francisco állítólag tehetséges futballista volt, 12 éves korában Palmeiras és Corinthians is vitte volna a maga akadémiájára.

Ám „Luizinho” édesanyja utálja a futballt, ez döntött a skateboard mellett. Azért valami megmaradt a „régiből”: az ifjú brazil utolsó célba érése után tökéletes rúgótechnikával bikázta el a távolba a fejvédőjét.
(RR)

Kapcsolódó írásaink