Sport

Aranyat ért a takarékos futball

Meglepetésre Kanada nyerte a női labdarúgó-tornát

A tokiói olimpia labdajáték-versenyeinek eddigi legnagyobb meglepetése született meg Jokohamában: a svédek elleni tizenegyes-párbajt megnyerve, Kanada szerezte meg a női labdarúgó-torna aranyérmét.

Aranyat ért a takarékos futball
A győztes büntetőt értékesítő Julia Grossót (háttal) ünneplik az aranyérmes kanadai válogatott tagjai
Fotó: AFP/Jeff Pachoud

A szinte mindig az Egyesült Államok női futballistáinak árnyékában élő kanadaiakat a torna előtti esélylatolgatások nem sorolták a mezőny első felébe. A tizenkét csapatos mezőnyben a világbajnok amerikaiakon kívül Svédország, Hollandia, Nagy-Britannia, Brazília, de talán még Japán és Ausztrália is esélyesebbnek számított, mint a juharlevelesek.

A mindössze 35 éves szakvezető, az angol Beverly Priestman – a játékosai közül többen is idősebbek nála, a legnagyobb kanadai sztár, Christine Sinclair például 38 esztendős – által irányított csapat a csoportmérkőzéseket veretlenül zárta ugyan, de csak a mezőny egyik leggyengébb alakulatát, Chilét tudta legyőzni, a britekkel és a házigazda japánokkal döntetlent játszott. Ez a „takarékos futball” folytatódott az egyenes kieséses szakaszban is – de már nagyobb téttel. A legjobb nyolc között Kanada 120 percet játszott gól nélkül, majd a tizenegyes-párbajban ötből négyet a hálóba rúgva továbblépett. Az elődöntőben az Egyesült Államok sem tudott gólt lőni a kanadaiaknak, pontosabban Stephanie Labbénak, a pirosak viszont Jessie Fleming révén berúgtak egy büntetőt, ezzel jutottak a döntőbe.

A jokohamai fináléban Svédország szerzett vezetést Stina Blackstenius révén, a második félidőben viszont Kanada egyenlített – már megint Jessie Fleming tizenegyese kellett a gólhoz. A folytatásban újabb gól már nem született, bár a világbajnoki címet döntötte már el tizenegyes-párbaj, olimpián most először került sor szétlövésre az aranyéremért. Érdemes emlékezni rá, hogy a brazilok ellen Kanada öt kísérletből négyet belőtt, most ötből csak kettőt – szerencséjére a döntő előtt lényegesen esélyesebbnek tartott svéd csapat is nagyon rosszul értékesítette a maga lehetőségeit. A hatodik párban a svéd Jonna Andersson hibázott, a kanadaiak legfiatalabb játékosa, Julia Grosso viszont a hálóba lőtte az olimpiai bajnoki címet hozó gólt. Kanada úgy lett aranyérmes, hogy az egyenes kieséses szakaszban egyetlen akciógólt sem lőtt…

A kanadai női labdarúgó-válogatott történetében két olimpiai bronz és egy világbajnoki negyedik hely után, kimagaslóan ez a legjobb eredmény. Kanada egyébként szerzett már olimpiai aranyérmet labdarúgásban, igaz a férfi szakágban, 117 éve, az 1904-es, St. Louis-i olimpián…