Sport

Milák Kristók megszerezte második olimpiai érmét is

Női kardvívóink nem bírtak az ázsiaiakkal

Az olimpia első hetét záró szombat reggel magyar szempontból csendesebben indult, de csak, ami a versenyzők számát illeti. Milák Kristófért és éremért szoríthattunk a 100 méteres pillangóúszásban, olimpiai bajnokunk végül 2. lett és az arany mellett egy ezüstöt is szerezve utazhat haza Tokióból. A folytatásban férfi pólósaink fontos győzelmet arattak az Egyesült Államok ellen, női kardcsapatunk viszont mindhárom mérkőzésén vereséget szenvedett.

ÚSZÁS. Milák Kristóf, a 200 méteres pillangóúszás olimpiai bajnoka, az úszásnem rövidebb távján, Európa-csúccsal, az ezüstérmet szerezte meg. Milák az előfutamban és a középdöntőben is a második időt úszta az amerikai Caeleb Dressel mögött, így került a fináléba. A döntőt is Dressel kezdte jobban, hét század volt a különbség a reakcióidőkben. Az amerikai az első 50-en fél testhossznyi előnyt harcolt ki, de a fordulás után Milák Kristóf folyamatosan faragta a hátrányát. Nagy csata vÓriásit csatáztak az utolsó métereken, ha egy-két méterrel hosszabb a táv, valószínűleg Milák nyer, így viszont Caeleb Dressel 49.45 másodperces világcsúccsal csapott a célba. Milák 23 századdal maradt el tőle, ő is 50 másodpercen belülre került, 49.68-as eredménye új országos és Európa-csúcs.

VÍVÁS. Első két mérkőzését elveszítette ázsiai ellenfelei ellen a női kardcsapat, így a magyar lányok a 7. helyért vívhatnak majd. A Pusztai Liza, Katona Renáta, Márton Anna, valamint a versenyt tartalékként kezdő Battai Sugár alkotta csapat először a dél-koreaiakkal vívott, az elődöntőbe jutásért. A továbbra is nagy fájdalmakkal, hősiesen vívó Márton Anna megnyerte az első asszót, de az első kör már három tusos dél-koreai előnnyel zárult. A második körben Pusztai Liza vívott a legjobban, négy tust hozott, majd Katona Renáta csörtéjében fordított a magyar csapat, 31-30-ra vezettünk, Katona is négy tus különbséggel verte meg ellenfelét. 40-39-re viszont újra Dél-Korea vezetett, majd az utolsó asszóban, Kim Dzsi Jon sajnos szenzációsan vívott Pusztai Liza ellen. Dél-Korea 45-40-re nyert és bejutott az elődöntőbe. Nem érdemtelenül, a kilenc asszóból hatot megnyertek a dél-koreaiak, Márton Anna mínusz 4-gyel, Pusztai Liza mínusz hárommal, Katona Renáta plusz kettővel zárt. Az alsóházban, az 5-8. helyért folyó küzdelemben Japán volt az első ellenfél. A magyar csapat változatlan trojkával kezdett. Pusztai megnyerte az első asszót (5-4), majd Katona is nyert, 10-8-ra vezettünk. Márton Anna hősiesen küzdött Fukusimával és az óriási fájdalommal, de egy tust hoztak a japánok, 11-10, de hősünk lába nem bírta tovább, Battai Sugár állt a helyére. A japánok elhúztak, 15-12-re, majd 20-15-re vezettek. Ellenfelünk jobban vívott ebben a periódusban, már 9 tussal is vezetett (25-16), de a magyarok küzdöttek, kapaszkodtak. Battai jó vívásával „csak” öt tus (35-40) volt a hátrányunk az utolsó asszó előtt. Pusztai Liza feljött 39-41-re, de 42-44-nél is csak két tusra voltunk az ellenféltől. A következő találatot azonban Emura Miszaki vitte be, csapata 45-42-re nyert, Japán vívhat az 5., mi a 7. helyért. A magyar csapatból ezen a mérkőzésen Pusztai Liza és Katona Renáta is -1-gyel, a megsérült Márton Anna -3-mal zárt, Battai Sugár, aki nagyszerűen szállt be, +2-vel végzett. A 7. helyért is ázsiai ellenfél, Kína ellen vívott az ezúttal Pusztai Liza, Katona Renáta és Battai Sugár alkotta csapat. A lányok csalódottan, helyenként rosszul vívtak és 45-30-ra kikaptak. Női kardcsapatunk, mindhárom mérkőzését ázsiai vetélytárs ellen elveszítve 8. lett.

TRIATLON. A Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Tóth Tamás összeállítású csapat a 11. helyen zárta a triatlonosok vegyesváltó versenyszámát. A magyar együttes 1:26:43 órás idővel ért célba az 1,2 kilométer úszásból, 27,2 kilométer kerékpározásból és 8 kilométer futásból álló viadalon. A magyar váltóban az egyéni versenyben négy nappal ezelőtt 12. Bragmayer kezdett, és a 14. helyen váltotta őt Bicsák Bence, aki nagyon szép versenyzéssel felhozta a csapatot a 10. helyre. A rutinos, harmadik olimpiáján versenyző Kovács Zsófia tartotta a 10. helyet, Tóth Tamás viszont kicsit visszaesett, és bár jól hajrázott a futásban, a 11. helyre hozta be a csapatot.

ATLÉTIKA. Kozák Luca bejutott az elődöntőbe 100 m gáton. Kozák futamában 12.97 mp-cel a harmadik lett, ezzel biztosan lépett tovább, az első négy hely ért automatikusan elődöntőt. A 25 éves futónő vasárnap folytatja a versenyt.

VÍZILABDA. Férfi vízilabdázóink nehéz mérkőzést nyerve, 11-8-ra legyőzte az Egyesült Államokat. Két szoros negyed után, a harmadikban jelentős fölényt harcolt ki a csapatunk, és ezt a végére is megtartotta. Pólósaink a görögök ellen vereséggel kezdték az olimpiát, majd utána legyőzték a japán és a dél-afrikai csapatot is, és ezzel már gyakorlatilag bejutottak a negyeddöntőbe. Ennek ellenére jelentős tétje volt az Egyesült Államok (majd az lesz az olaszok elleni, hétfői) mérkőzésnek, ezek eredménye dönti el, hányadik helyen, milyen sorsolással jut tovább csapatunk. Mezei Tamás góljával kezdődött a mérkőzés, de a folytatásban az amerikaiak pariban voltak, sőt 4-3-ra az ellenfelünk vezetett. A félidő előtt Vámos Márton góljával egyenlített Magyarország, majd a harmadik negyedet nagyon megnyomták a mieink. Nagy Viktor remek kapusteljesítményének is köszönhetően, hatgólos szériát produkált a csapatunk és 9-4-re elhúzott. A hajrában az amerikaiak feljöttek 10-8-ra, de nem kellett izgulnunk, a válogatott – az utolsó pillanatban is gólt lőve – 11-8-ra nyert.

VITORLÁZÁS. Berecz Zsombor a hetedik futamban a harmadik helyen futott be, ezzel összetettben továbbra is harmadik helyen áll, a Finndingi hajóosztályban. Az élen továbbra is a címvédő brit Giles Scott áll, ugyanannyi helyezési ponttal (19), mint a spanyol Joan Cardona, aki most 13. lett, de ezt az eredményét kiejtheti. Berecz csökkentette a hátrányát és 24 ponttal várhatja a folytatást a harmadik helyen. A 19 finndingisre ma még egy futam vár.

SPORTLÖVÉSZET. Mészáros Eszter a 26. helyen végzett a női kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses számában. Mészáros az 50 méteres viadal alapversenyének első harmadában, térdelő testhelyzetben 388 kört ért el, majd fekvőben 391-et, és ezzel a középmezőnyben állt. Ekkor már egyértelmű volt, hogy Mészárosnak a fináléba jutáshoz bravúrosan kellene álló testhelyzetben céloznia, ám ebben sokat hibázott, a 400-ból 382 kört ért el, ezzel pedig összesítésben 1161 körrel zárt. A nyolcas döntőhöz ezúttal 1171 körre volt szükség. Világkupa-győztes, junior Európa-bajnok puskásunk három számban indult Tokióban, a mostani 26. helye előtt légpuskában 20-ként zárt, a 10 méteres vegyescsapat versenyben pedig (Péni Istvánnal) hetedik helyezett lett.