Sport

Ugrott az olimpia

Nagy az izgalom az atléták háza táján. A rúdugrás kétszeres világbajnoka, a riói bronzérmes amerikai Sam Kendricks koronavírustesztje pozitív lett.

Ugrott az olimpia
Ez az a pillanat, amelyet a tokiói olimpián nem fogunk látni Kendrickstől
Fotó: AFP/Getty/Patrick Smith

A hírt először a versenyző apja közölte, de csütörtökön az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága is megerősítette. Az atlétát kiköltöztették az olimpiai faluból, és megindult a kontaktkutatás, sőt a kontrollvizsgálatok megnyugtató lezárultáig mások is karanténba kerültek.

A The Japan Times arról írt, hogy a Tokióban lévő ausztrál sportvezetés úgy döntött, a legbiztosabb, ha atlétáik szobafogságot vállalnak. Hatvanhárom sportolóról van szó, akik most annak isszák a levét, hogy honfitársuk, az adelaide-i Kurtis Marschall együtt edzett az amerikaival. Az atléták küzdelmei pénteken kezdődnek, a rúdugrók szombaton selejteznek, és az már biztos, hogy az egyik legjobban várt összecsapás – a Kendricks, Armand Duplantis (világcsúcstartó, svéd), Renaud Lavillenie (olimpiai bajnok, francia) csata – elmarad.

A BBC információi szerint biztosan nem állhat rajthoz az argentin rúdugró, German Chiaravaglio sem, az ő tesztje is pozitív lett, de nincs hír arról, hogy a két eset összefüggne. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság összegzése szerint eddig húsz sportolót kellett kizárni a játékokról, kettőt kórházban ápolnak enyhébb tünetekkel, az olimpiához köthető pozitív koronavírustesztek száma összesen 193.

Tokió bajnokai és a magyarok


Asztalitenisz Nők: Cseng Meng (Kína). Cselgáncs Férfiak. 100 kg: Aaron Wolf (Japán), … Cirjenics Miklós a negyeddöntőben kiesett. Nők. 78 kg: Hamada Sori (Japán).

Evezés Férfiak. Kormányos nélküli kettes: Martin Sinkovic, Valent Sinkovic (Horvátország) 6: 15.29. Könnyűsúlyú kétpár: Fintan Mc Carthy, Paul O’Donovan (Írország) 6:06.43. Nők. Kormányos nélküli kettes: Grace Prendergast, Kerri Gowler (Új-Zéland) 6:50.19. Könnyűsúlyú kétpár: Valentina Rodini, Federica Cesarini (Olaszország) 6:47.54.

Kajak-kenu Szlalom. Nők. C–1: Jessica Fox (Ausztrália) 105.4 mp.

Sportlövészet Férfiak. Trap: Jíri Lipták (Csehország) 43 korong – szétlövésben 7 k. Nők. Trap: Zuzana Rehák-Stefeceková (Szlovákia) 43 k
– olimpiai rekord.

Torna Nők. Egyéni összetett: Sunisa Lee (Egyesült Államok) 57,433 pont, …14. Kovács Zsófi a 53,433.

Úszás Férfiak. 100 m
gyors: Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 47.02 mp, …8. Németh Nándor 48.10. 800 m gyors: Robert Finke (Egyesült Államok) 7:41.87. 200 m mell: Izaac Stubblety-Cook (Ausztrália) 2:06.38. Nők. 200 m pillangó: Csang Jü-fej (Kína) 2:03.86, …4. Kapás Boglárka 2:06.53. 4×200 m gyorsváltó: Kína (Jang Csünhszüan, Tang Mu-han, Csang Jü-fej, Li Ping-csie) 7:40.33 – világcsúcs, … 7. Magyarország (Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka) 7:56.62.

Vívás Nők. Tőr csapat: Orosz Olimpiai Bizottság (Inna Gyeriglazova, Larisza Korobejnyikova, Agyelina Zagidullina, Marta Martyanova),
…7. Magyarország (Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Mohamed Aida).

Éremtükör
Éremtükör

Kapcsolódó írásaink