Sport

Nyomtathatják az új hétdolláros bankjegyeket

Nyomtathatják  az új hétdolláros bankjegyeket
A Fidzsi-szigetek megvédte a címét hetes rögbiben
Fotó: AFP/Ben Stansall

Nyílt lett a női tornászok egyéni összetett versenyének éremcsatája, miután a Rio de Janeiróban négyszeres első amerikai Simone Biles visszalépett. A sportág szupersztárja, akinél senki sem szerzett több világbajnoki aranyérmet, és aki 2013 óta minden világbajnokságon és olimpián megnyerte az egyéni összetettet, amelyen csak elindult, és aki a selejtezőben majdnem három és fél ponttal többet kapott a négy szeren összesen, mint az így hirtelen favorittá előrelépő brazil Rebeca Andrade, nem áll rajthoz. Kedden visszalépett a csapatküzdelmek során, az amerikaiak azt közölték, hogy nem fizikai jellegű a sérülése, hanem lelki problémái vannak.

Ezek után szerda délutánra kiderült, hogy Biles nem vállalja az indulást mentálhigiénés gondjai miatt az egyéni összetettben, és egyelőre vizsgálják az orvosok, hogy a szerenkénti döntőkben indul-e. Mind a négy szeren lenne jelenése, kérdéses, hogy azokat vállalja-e.

Egy másik világsztárnak sokkal jobb napja volt: Primoz Roglic megszerezte a szlovénok második aranyérmét a férfi kerékpárosok egyéni időfutamában. Roglic tavaly az utolsó napon elveszítette a Tour-elsőségét, idén bukott és feladta a versenyt, most Tokióban vigasztalódott. Nagy fölénnyel, több mint egy perccel előzte meg a holland Tom Dumoulint.

Új-Zéland és a címvédő Fidzsi-szigetek olimpiai döntőt vívott – mégpedig egy fiatal sportágban, a hetes rögbiben.

Mindkettő a sportág klasszikusa, mindkettő fölényes győzelmekkel érkezett a fináléba. Fidzsi nagy esélyesnek számított, szurkolóik talán már azt találgatták, adnak-e ki otthon újabb hétdolláros bankjegyeket. Fidzsin ugyanis 2016-ban a hetes rögbi első olimpiai bajnokait a világ első hétdolláros bankjegyeinek kiadásával ünnepelték.

A „Repülő Fidzsik” 27-12-re nyerték a döntőt, talán építenek egy olyan hegemóniát, mint hajdanán a magyar kardvívók vagy az indiai gyeplabdázók.

A nem egészen egymillió lakosú szigetet márciusig elkerülte a koronavírus-járvány, összesen két halálesetet diagnosztizáltak, de azóta sokat romlott a helyzet, az egészségügyi szolgáltatás az összeomlás szélén van – ezért is értékes ez az eredmény.

A férfi futballban is kialakult a negyeddöntő mezőnye, a németek, a riói ezüstérmesek kiestek, miként a franciák és a románok is – az európai labdarúgást egyedül a spanyolok képviselik, akik a háromból csak egy meccsüket tudták megnyerni. A következő szakasz párosítása: Japán–Új-Zéland, Spanyolország–Elefántcsontpart, Dél-Korea–Mexikó, Brazília–Egyiptom.

Kapcsolódó írásaink