Sport

Milák Kristóf mosolya

Az úszódöntők harmadik napja után megállapítható, hogy az európai versenyzők egyelőre nem szerepelnek eredményesen.

Milák Kristóf mosolya
Milák a 200 méter pillangó középfutamában odatett egy világraszóló időt
Fotó: AFP/Xinnhua/Xu Chang

A keddi zárásig megnyerhető 36 éremből az Egyesült Államok és Ausztrália úszói 21-et akaszthattak a saját nyakukba a díjkiosztón. Az öreg kontinensről a britek három, az oroszok és olaszok kettő-kettő, a hollandok egy érmet nyertek. A 12 fináléban nem jutott medál (egy árva bronzocska sem) olyan korábban sikeres úszónemzeteknek, mint a német, a francia és a magyar. De reméljük, ezt az összegzést átírta a mai hajnal!

Kétségtelen, hogy a járvány miatti egy év halasztás nem jött jól az idősebb versenyzőknek. Jó példa erre a 32 éves Hosszú Katinka, aki öt éve 200 méter vegyesen 2:06.58 perccel győzött, kedden pirkadat előtt pedig azért kellett izgulni, hogy bekerüljön a finá-léba, mert 2:10.22 perces idejével csak az ötödik lett a középfutamában. Végül bejutott a döntőbe, mivel a másik futamból mindössze ketten előzték meg. Mindezek után nem akart a médiának nyilatkozni…

Már a rajt előtt mosolyogva állt a rajtkövön Milák Kristóf, aki a 200 méter pillangó keddi középdöntőjében, könnyedén úszva, a világ eddig legjobb nyolcadik eredményével, 1:52.22 perccel lett első, amely két és fél másodperccel jobb, mint a második brazil Leonardo de Deusé.

„A rajtkőre állva örültem, hogy itt vagyok, ezért mosolyogtam a start előtt. Pedig ma nem keltem jól, és az utolsó ötven nem is esett jól. Bár eleinte hasonló időt szerettem volna, mint az előfutamban, de végül azért választottam nagyobb tempót, hogy jobban érezzem azt az iramot, amit a döntőben szeretnék úszni” – nyilatkozta a Budapesti Honvéd SE 21 éves versenyzője. Remek hajrával Kenderesi Tamás az ötödik idővel szintén döntős lett.

A címvédő Hosszú Katinka távollétében Kaylee McKeown nyerte a női 100 méteres hátúszás döntőjét. A húszéves ausztrál versenyző 57.47 másodperces idejével mindössze két századdal maradt el saját világcsúcsától. „Mindenkinek megvan a maga útja a csúcsra, az enyém nagyon kemény volt” – nyilatkozta McKeown, utalva édesapja tavalyi elvesztésére.

A férfiak hasonló számában kettős orosz siker született, Jevgenyij Rilov két századdal bizonyult gyorsabbnak Kliment Kolesznyikovnál. A címvédő és világcsúcstartó amerikai Ryan Murphy meglepetésre csak harmadikként csapott célba.

A kedd déli úszóelőfutamokban a 100 méteres gyorsúszásban Szabó Szebasztián a 20. idővel nem jutott tovább, Németh Nándor középdöntős. Női 200 méter pillangón a világbajnok Kapás Boglárka az ötödik idővel lépett tovább, Hosszú Katinka a 200 méter vegyes érdekében – egymáshoz közel rendezik a döntőt és a pillangó középdöntőjét – visszalépett. A 4×200 méteres magyar gyorsváltót rossz váltás miatt diszkvalifikálták. Kalmár Ákos 800 méter gyorson összességé-ben a 22. lett, nem jutott tovább.

Türelem rózsát terem, de legalábbis magas tízeseket. Ha Péni István nem így lőtt volna, akkor az olimpián most bemutatkozó légpuskás vegyes párosban az alapversenyben búcsúzott volna a magyar duó. De harminc-harminc lövés után a Mészáros Eszter, Péni István kettős befért a legjobb tízbe. Péni, amikor a leginkább kellett, az utolsó tíz lövésében volt a legjobb (105.5 kör), összesítésben 627.9 körrel a nyolcadik helyen jutottak tovább. Itt aztán, bár közben az olimpiai újonc Mészáros kicsit megnyugodott (volt egy 105.1-es köre is), csupán egyet tudtak előre lépni, és 414.6 körrel a hetedikek lettek. Péni úgy nyilatkozott, a fináléban már nem tudták egymást húzni, közepesen lőttek, legközelebb erősebbek lesznek.
(MK)

Cselgáncs Özbas Szofi az első mérkőzését aranyponttal megnyerte a női 63 kg-os kategóriában, túljutott a német Martyna Trajdoson. A következő fordulóban ellenben ipponvereséget szenvedett az olasz Maria Centracchiótól. A férfiak 81 kg-os súlycsoportjában Ungvári Attila három intése miatt szenvedett vereséget az egyiptomi Mohamed Abdelaal ellen.

Tollaslabda Krausz Gergely szoros csata végén elveszítette második csoportmérkőzését, így biztosan hármasa utolsó helyén zár. Az orosz Szergej Szirant ellen mindkét szettjében 18-ra kapott ki. Sárosi Laura a keddi találkozója előtt visszalépett, miután vasárnap elveszített mérkőzésén részleges Achilles-ín-szakadást szenvedett.

Triatlon Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett a női triatlonosok versenyében kedden a tokiói olimpián, míg a másik magyar, Kovács Zsófi a kiesett. Bragmayer azzal a céllal érkezett Tokióba, hogy túlszárnyalja Edöcsény Nóra 2000-es szereplését, aki Sydney-ben a 19. volt, sőt, a legjobb tizenöt közé kerüljön. Sikerült, immár ő minden idők legjobb magyar női triatlonistája az olimpiákon.

Vitorlázás Berecz Zsombor a második helyen végzett a fi nndingi hajóosztály versenyeinek első két futamában, így összetettben is ezt a pozíciót foglalja el a török Alican Kaynar mögött. A laser radialban induló Érdi Mária is másodikként zárta keddi első futamát, majd a következőben a tizenhetedik helyen ért célba. Hat futam után a 14. helyen áll. Laser standardban Vadnai Benjamin előbb tizenötödik, majd tizenhatodik lett keddi futamaiban, a harmadikat elhalasztották. Öt futam után összesítésben a tizenhatodik helyet foglalja el.

Kapcsolódó írásaink

Félidőben új meccs kezdődött

ĀNézzük az érem szebbik oldalát: a magyar férfi vízilabda-válogatott a japánok elleni csoportmérkőzés harmadik és negyedik negyedére összerakta a védekezését, és továbbra is kiválóan használta ki az emberelőnyöket

Büszkeség, balsors

ĀA japán szervezők annyira fellélegeztek az elmúlt napokban, hogy egyre több nézőt látni a lelátókon