Sport

Milák Kristóf bődületes úszással olimpiai bajnok 200 pillangón

Milák Kristóf egészen elképesztő úszással, új olimpiai csúccsal olimpiai bajnoki címet nyert 200 pillangón a tokiói ötkarikás játékokon. A szám másik magyar indulója, Kenderesi Tamás a negyedik helyen zárt.

Milák Kristóf bődületes úszással olimpiai bajnok 200 pillangón
Milák Kristóf tönkreverte a mezőnyt Tokióban
Fotó: AFP/Jonathan Nackstrand

BHSE 21 éves világklasszisa már az első 50-en élre állt, hiába kezdett be tőle megszokott módon a dél-afrikai Chad le Clos, London ötkarikás bajnoka.

Milák féltávnál ugyan visszaesett a harmadik helyre, de a második százra fordulva magabiztos előnyre tett szert, mert közvetlen riválisai fáradni kezdtek, míg a Rióban bronzérmes Kenderesi szokásos taktikájával versenyzett, azaz a mezőny hátsó felében, hatodik-hetedik helyen tempózott energiát spórolva az utolsó 50 méterre.

Milák Kristóf és Kenderesi Tamás (háttal) a 200 pillangó olimpiai döntő után
Milák Kristóf és Kenderesi Tamás (háttal) a 200 pillangó olimpiai döntő után
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A hajrában már csak az volt a kérdés, hogy Milák milyen idővel diadalmaskodik, végül 1:51.25 perccel, minden idők harmadik legjobb eredményével, amellyel megdöntötte a legendás Michael Phelps pekingi, 2008-as olimpiai csúcsát. Eközben a Rióban bronzérmes Kenderesi egészen a negyedik helyig jött fel, végül 1:54.52 perccel csapott a célba, hét századdal lemaradva a bronzéremről.

Objektum doboz

„A verseny előtt elszakadt a gatyám, így már beugráskor tudtam, hogy nem lesz meg a világcsúcs. Egy ilyen kis apróság is teljesen kiszakítja az embert a fókuszból. De nem vagyok csalódott, akár holnap Kecskeméten is lehet világcsúcsot úszni” - mondta Milák, aki hozzátette, most még azért van dolga Tokióban, mert szeretné megismételni a mostani sikerét 100 méteren is.

Milák Kristóf az aranyéremmel a nyakában
Milák Kristóf az aranyéremmel a nyakában
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bár Milák sem tűnt maradéktalanul elégedettnek, Kenderesi kifejezetten csalódottan nyilatkozott: „A taktika jó volt. Úgy voltam vele, ha Le Clos-t lehajrázom, akkor érmes leszek. Ezt ugyan megtettem, mégse állhatok dobogóra, emiatt nagyon csalódott vagyok. Sajnos a többieket nem láttam, mert a túloldalon úsztak”

A pécsi sportoló arról is beszélt, hogy az utolsó három tempóját kissé rövidíteni kellett, hogy jól jöjjön ki a fal benyúláskor, s akár ezen is múlhatott az a hét század.

Milák a magyar olimpiai csapat harmadik érmét, közte a második aranyát nyerte a japán fővárosban.

Objektum doboz

Eredmények:
Férfi 200 m pillangó, döntő
Milák Kristóf (Magyarország) 1:51.25 perc - olimpiai csúcs
2. Honda Tomoru (Japán) 1:53.73
3. Federico Burdisso (Olaszország) 1:54.45
4. Kenderesi Tamás (Magyarország) 1:54.52

Kapcsolódó írásaink