Sport

Kapás Boglárka elődöntős 200 pillangón

Kapás Boglárka az ötödik helyen jutott a keddi előfutamból a szerdai elődöntőbe 200 méter pillangón a tokiói olimpia úszóversenyén, míg - ahogy azt már megírtuk - a szám másik magyar indulója, Hosszú Katinka visszalépett. 100 méter gyorson Németh Nándor a kilencedik legjobb idővel elődöntős, Szabó Szebasztián 20. lett, így búcsúzott a további küzdelmektől.

Kapás Boglárka elődöntős 200 pillangón
Kapás Boglárka ötödikként kvalifikálta magát az elődöntőbe
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kapás világ- és Európa-bajnoki címvédőként 2:08.58 perces idővel csapott célba.

„Egész jó volt. Az volt a cél, hogy ne fáradjak el, de azért az élmezőnyben végezzek. Úgy láttam, mások is ezt taktikát választották, mert hozzám hasonlóan többen kiengedtek a végén” - értékelt az UTE versenyzője. „Sok jóra nem számítok a reggeli úszásnál, mert mindenki rosszul éli meg. Én kiskoromtól edzek reggel, így mondhatjuk, hogy fel vagyok rá készülve, de azért nem olyan lesz, mint este vagy délután”.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú helye viszont üresen maradt a második futamban. A visszalépés hátterében az állhat, hogy a valószínűsíthető továbbjutás esetén szerda délelőtt a 200 méter pillangó elődöntője után 47 perccel rendezik a 200 méter vegyes fináléját, amelybe hetedik idővel kvalifikálta magát.

Érdekesség, hogy így formalitássá vált a szám három előfutama, mivel eredetileg is csak tizenheten neveztek, azaz a 32 éves magyar úszó kiválásával az előfutamok csak az elődöntő pályabeosztásáról határoztak. Hosszú öt éve Rióban szintén visszalépett a 200 méter pillangótól.

Németh Nándor elődöntős, Szabó Szebasztián 20. 100 gyorson

A férfiak 100 méteres gyorsúszószámában Németh Nándor bejutott az elődöntőbe, Szabó Szebasztián pedig a 20. helyen végzett a számban a tokiói olimpiai úszóversenyeinek keddi előfutamaiban.

Az országos csúcstartó (47.84 mp) Németh 48.11 másodperces idővel összesítésben kilencedik lett, így várhatja az elődöntőt.

„A cél a továbbjutás volt, de azért ez elvárható volt. A nyolc közé jutásért viszont nagy küzdelem várható. Ez az idő nem lesz elég, a fináléhoz a rekordom közelében, azaz 47 másodperc végén kell úsznom. Ehhez erősebb kezdésre van szükség” - fogalmazott Németh, aki saját bevallása szerint nem szeret reggel úszni, így különösen nehéz lesz javítania az idején, bár hozzátette, a mezőnyből sokan mások sem szeretnek korán úszni. „Ebben a számban mindig erős volt a mezőny, de most borzasztóan sűrű”.

Szabó egyéni legjobbjától mindössze hat századdal elmaradva, 48.51 másodperccel futamában hetedik lett. „Annyira nem rossz idő ez, de jobbra számítottam. Csalódott nem vagyok, de jól esett volna, ha továbbjutok, mert a váltóban látszott, hogy több van bennem” - mondta Szabó, aki innentől a 100 méter pillangóra koncentrál.

A 100 méter gyors elődöntőjét - közép-európai idő szerint - szerdán 3.30-kor rendezik.

Kizárták a 4x200-as férfi gyorsváltót

A 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltót rossz váltás miatt kizárták a keddi előfutamból. A Holló Balázs, Zombori Gábor, Kozma Dominik, Márton Richárd összetételű négyesből Kozma volt, aki 14 századmásodperccel korábban ugrott a medencébe.

A Holló Balázs, Zombori Gábor, Kozma Dominik, Márton Richárd összetételű négyesből Kozma volt, aki 14 századmásodperccel korábban ugrott a medencébe. „Bár szomorú a vége, de mindenki megtette, amit lehetett. Egyszer mi járunk jól, egyszer mások, ez benne van. Hármunknak ez volt az első olimpiája, ráadásul az első úszásunk is, a következőre még jobbak leszünk” - mondta az MTI-nek Márton Richárd, amire a 30 éves Kozma rákontrázott, hogy már csak ők. „Amit kértek tőlünk, annál még jobb átlagot is úsztunk” - jelentette ki Kozma, aki sajnálja, hogy így elveszett a váltó jó időeredménye.

Kapcsolódó írásaink