Sport

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott be a 200 pillangó döntőjébe

A vitorlázó Berecz Zsombor futam-második helyekkel tette le névjegyét

Az olimpia negyedik, keddi versenynapján eddig Milák Kristóf szerepelt a legjobban a magyarok közül. Világcsúcstartónk favorithoz méltóan úszott az elődöntőben és kiemelkedően a legjobb idővel jutott be a fináléba.

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott be a 200 pillangó döntőjébe
Milák Kristóf már az előfutamok és az elődöntő során is jelezte a mezőnynek, nem véletlenül tartják őt a 200 pillangó fő aranyesélyesének
Fotó: MTI/Kovács Tamás

ÚSZÁS

 Milák Kristóf a legjobb idővel, Kenderesi Tamás ötödikként jutott be a 200 méteres pillangóúszás szerda hajnali döntőjébe, míg Hosszú Katinka hetedik idővel finalista 200 vegyesen. Milák, - a szám világbajnoka és világcsúcstartója – az elődöntőben 1:52.22 perces idejével több, mint két másodpercet vert a mezőnyre.

Kenderesi Tamás a hetedik helyen fordult az első ötven után, akkor még a dél-afrikai Chad le Clos világcsúcs-részidőn belüli idővel robogott az élen.

Kenderesi óriásit hajrázva lett második futamában Chad Le Clos mögött
Kenderesi óriásit hajrázva lett második futamában Chad Le Clos mögött
Fotó: AFP/Xinhua/Xu Chang

Kenderesi a második ötvenen feljött a hatodik helyre, de a harmadikon még mindig nem robbantott, sőt az utolsó hosszra fordulva a nyolcadik helyről indította meg támadását. A végén viszont szenzációsan úszott, s végül 1:55.17-tel, futammásodikként biztosította a helyét a döntőben.

A női 200 méteres vegyes úszásban Hosszú Katinka az első elődöntőbe került. Háromszoros olimpiai bajnokunknak a hát ment a legjobban, az első hossz után az ötödik helyen fordult, a másodikon feljött harmadiknak, utána visszacsúszott ötödiknek. A szám riói bajnoka, a címvédő, a hetedik idővel jutott be a döntőbe.

KÉZILABDA

Női csapatunk a második mérkőzését is elveszítette, a franciák után Brazília is legyőzte Elek Gábor csapatát. Jól, 4-1-es vezetéssel kezdték a lányok a mérkőzést, de a 10. percben Amorim góljával átvette a vezetést a dél-amerikai gárda. A szünetre 17-11-es brazil vezetéssel vonultak a csapatok, az utolsó tíz perc előtt pedig a sárga mezesek 29-20-es előnyét mutatta az eredményjelző.

A magyar csapat újabb fájó vereséget szenvedett, a brazilok ellen Háfra Noéminek (jobbra) sem ment a játék, mindössze egy gólt tudott szerezni a fiatal irányító-átlövő
A magyar csapat újabb fájó vereséget szenvedett, a brazilok ellen Háfra Noéminek (jobbra) sem ment a játék, mindössze egy gólt tudott szerezni a fiatal irányító-átlövő
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az utolsó percekre sikerült a magyar válogatottnak közelebb zárkóznia, „csak” 33-27-re kapott ki csapatunk, amely az újabb vereséggel nehéz helyzetbe került a csütörtöki oroszok elleni mérkőzés előtt. Az M4 sportnak nyilatkozó Elek Gábor elsősorban a gyenge védekezést okolta a nem várt vereségért, illetve „gyáva kézilabdát” emlegetett.

CSELGÁNCS 

Kedden tatamira lépett versenyzőink közül a 63 kg-os Özbas Szofi bravúrgyőzelemmel, a vb-bronzérmes Martyna Trajdos ellen aranyponttal aratott sikerrel kezdte a versenyt, második mérkőzésén azonban kikapott az olasz Maria Centracchiótól.

Özbas Szofi (fehérben) kikapott az olasz Maria Centracchiótól
Özbas Szofi (fehérben) kikapott az olasz Maria Centracchiótól
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ungvári Attila akció nélküli mérkőzésen szenvedett vereséget az ötszörös Afrika-bajnok egyiptomi Mohamed Abdelaallal szemben. 82 kg-os versenyzőnk az aranypontért folyó ráadásban passzivitásért megkapta harmadik intését és ezzel búcsúzott Tokiótól.

TOLLASLABDA

Rossz hírrel kezdődött a nap, Sárosi Laura a vasárnapi mérkőzésén részleges Achilles-ín-szakadást szenvedett és nem tudott kiállni a második meccsére.

Krausz Gábor viszont pályára léphetett az orosz Szergej Szirant ellen, és két szoros szettben, mindkét játszmában 18 pontot elérve, vereséget szenvedett. Ezzel biztosan hármasa utolsó helyén zár, kiesett, és ezzel véget ért a magyar tollaslabdázók olimpiai szereplése.

TRIATLON

Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett a női triatlonosok versenyében, míg a másik magyar, Kovács Zsófia kiesett. Az 56 fős mezőnyt az időjárás is alaposan próbára tette. A kezdést jégeső, a folytatást szél és a hideg hőmérséklet nehezítette, majd a végén már mindez páraként jelentkezett.

Bragmayer Zsanett tizenkettedik helyen ért célba
Bragmayer Zsanett tizenkettedik helyen ért célba
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométernyi kerékpározásból, 10 kilométeres futásból álló távon az esélyesek ötös csoportja kerékpáron ellépett a mezőnytől, Bragmayer az üldözők között azonban nagyszerűen tartotta magát. Az utolsó számnak a 12. helyen vágott neki, amelyet bravúrral meg is tartott.

SPORTLÖVÉSZET

Bár remekül kezdte Péni István és Mészáros Eszter duója a légpuskások vegyes páros versenyét, a kettősük az alapversenyben még elcsípte a továbbjutó helyet, a legjobb négy közé, az éremcsatába azonban már nem jutott be és végül a hetedik helyen végzett. „Az látszott, hogy legalább az egyikünknek mindig húznia kell a csapatot, ez ma a rangsorolóban sikerült, a középdöntőben sajnos nem” - nyilatkozta Péni, aki a mostani versenyig Dénes Eszterrel közösen tartotta a szám világcsúcsát (631,7 kör), melyet a kínaiak javítottak az alapversenyben 633,2 körre.

A Mészáros Eszter, Péni István kettős hetedik helyen végzett
A Mészáros Eszter, Péni István kettős hetedik helyen végzett
Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Úgy gondolom, hogy örülhetünk a hetedik helynek, szerintem három év múlva még jobbak leszünk” - mondta a 24 éves sportlövő. Mészáros úgy fogalmazott, eddig nem sikerült teljesen kizárnia, hogy pályafutása első olimpiáján lő, ez tudatalatt nyomasztja. „Szeretném, ha az utolsó versenyszámban le tudnám küzdeni azt az izgalmat, amit ez az érzés ad, és jól tudnék lőni” - tette hozzá a 19 éves gödöllői lövő.

VITORLÁZÁS

Berecz Zsombor a finndingi első futamában a rajt után fokozatosan tudott előre jutni, s végül esélyeshez méltón, a második helyen ért célba. A futamban a török Alican Kaynar végzett az élen.

Objektum doboz

Berecz a második keddi futamát is másodikként zárta. A világ- és Európa-bajnok Bereczet az eredeti időpontról többször elhalasztott második futamon is a török Alican Kaynar előzte meg, míg a harmadik helyen - akárcsak délelőtt - ismét a spanyol Joan Cardona Mendez zárt. Mindez azt jelenti, hogy Berecz az összetettben is a második helyről várja a szerdai folytatást.

Laser Standardban Vadnai Benjamin a korábbi 15. és 16. helye után a keddi harmadik futamában 18. lett, hat futam után összesítésben pedig a 17. helyen áll.

A Laser Radialban induló, korosztályos világ- és Európa-bajnok Érdi hat futam után a 14. helyről várja a folytatást, miután kedden korábban előbb második, majd a 17. helyen ért célba.

HEGYIKERÉKPÁR. A 19 esztendős Vas Kata Blanka negyedik helyen végzett a hegyikerékpárosok női versenyében, amelyben hármas svájci siker született. A három szakágban jeleskedő, ötkarikás újonc Vas a 38 fős mezőny utolsó helyéről vágott neki a 20,55 kilométeres távnak, ám kiváló rajtjával már a nehéz terep elején előretört a harmadik helyre.

Kapcsolódó írásaink