Sport

Büszkeség, balsors

A japán szervezők annyira fellélegeztek az elmúlt napokban, hogy egyre több nézőt látni a lelátókon. Nem japánt persze, és nem is mezei szurkolót, de legalább az olimpikonokat beengedik saját nemzetük versenyzői­nek szurkolni.

Büszkeség, balsors
Oszaka Naomi sokkolta a japánokat, váratlanul kiesett
Fotó: AFP/Sputnik/Alexey Filippov

Ezt láttuk a szertorna csapatversenyben, de más keddi számokban is. Hétfőn a női kardvívók négyes döntőjében a magyarok a hírek szerint még csak belógtak. Szóval, a covid miatt hozott szigorú szabályok mintha puhulnának. Vélhetően fején találta a szöget Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki még a megnyitó előtt abban reménykedett, hogy ha a japánoknak sikerült jó rajtot venniük, pár érmet begyűjteniük, akkor elmúlik a görcsösségük.

Meglepetésérmekben nincs is hiányuk. Ráadásul abból tíz a legfényesebb. Van okuk az örömre. Különösen az asztalitenisz vegyes párosban szerzett hétfői skalpjuk értékes, a kínai pingpongosok ugyanis a maximális arannyal számoltak, de Mizutani Jun és Ito Mima 0–2-es szettállásból nyert 4–3-ra. Kedden ehhez hozzájött még egy újabb cselgáncsarany a férfi 81 kg-ban Nagasze Takanori révén.

No de azt nem hitték, hogy a leghíresebb és a világ élsportolói közül az egyik leggazdagabb sportolójuk, az olimpiai lánggyújtó ceremónia legutolsó láncszeme, a négyszeres Grand Slam-győztes Oszaka Naomi kikap a teniszversenyek ilyen korai szakaszában.

A The Japan Times A tokiói olimpia sokkja címmel próbálta leírni, mi történt a harmadik fordulóban. Az ellenfél a 22 éves cseh Markéta Vondrousová volt, aki a jelenlegi világranglistán csupán a 42. Viszont helyén volt a szíve, 6:1, 6:4-re szinte állva hagyta a japán ikont, aki nem talált szavakat a vereségre. Annyit mondott csupán, hogy elvesztett meccs ennyire még nem fájt neki.

Oszaka Naomi a közelmúltban azzal szerzett extra hírnevet magának, hogy a Roland Garrost félbehagyta, mondván, megviselik őt a sajtónyilatkozatok, Wimbledonba már el se ment, és tulajdonképpen nem lehetett tudni, kihagyja-e hazai pályán az olimpiát. Aztán egyszer csak feltűnt, mintha mi se történt volna, sőt, a szervezők őt kérték fel, hogy lánggyújtóként Japán olimpiai arca legyen. El lehet képzelni, milyen nagy csapás ez a bukás most neki és a japánoknak.

Flora Duffy megszerezte Bermuda első olimpiai aranyát
Flora Duffy megszerezte Bermuda első olimpiai aranyát
Fotó: AFP/Loic Venance

Bermuda, ez a kicsiny szigetekből és korallzátonyokból álló, hetvenezer lakosú szigetcsoport, amely az 1936-os berlini olimpia óta résztvevője a nyári ötkarikás játékoknak, megszerezte első olimpiai aranyérmét! A 33 éves Flora Duffy női triatlonban a viharos időt követő késleltetett rajt után megverte a brit és amerikai topversenyzőket, köztük a világbajnok manchesteri Georgia Taylor-Brownt, aki defektes kerékpárral tekert az utolsó kilométereken.
 

A bermudai versenyző elsősorban a futásban nyújtott kimagaslót. Bragmayer Zsanett a számban minden idők legjobb magyar női olimpiai eredményével a tizenkettedik lett. Az úszás után még a 17–18. helyen állt Kuttor Csaba tanítványa, de óriásit lépett előre bringán, és a futásban sem veszített a pozíciójából. Világranglista top tízes versenyzőket előzött meg, ami nagyszerű teljesítmény!
(MK)
 

Tokió bajnokai és a magyarok

Cselgáncs Férfiak. 81 kg: Nagasze Takanori (Japán), …Ungvári Attila helyezetlen. Nők. 63 kg: Clarisse Agbegnenou (Franciaország), …Özbas Szofi helyezetlen. Hegyi kerékpár Jolanda Neff (Svájc) 1:15:46, …4. Vas Kata Blanka 2:09 p. h.

Hullámlovaglás Férfiak: Italo Ferreira (Brazília). Nők: Carissa Moore (Egyesült Államok). Kajak–kenu szlalom, női K–1: Ricarda Funk (Németország) 105.50 mp.

Lovassport Díjlovaglás, csapatverseny: Németország (Dorothee Schneider, Isabell Werth, Jessica von Bredow-Werndl) 8178 pont.

Műugrás Női szinkron toronyugrás: Csen Jü-hszi, Csang Csi-csi (Kína) 363,78 pont.

Softball Japán

Sportlövészet Légpuska vegyescsapat: Jang Csian, Jang Hao-zsan (Kína), …7. Mészáros Eszter, Péni István. Légpisztoly vegyescsapat: Csiang Zsan-hszin, Pang Vej (Kína).

Súlyemelés Nők. 59 kg: Kuo Hszing-csun (Tajvan) 236 kg (szakítás: 103 kg, lökés: 133 kg). 64 kg: Maude Charron (Kanada) 236 kg (105 kg,131 kg). Tekvondó Férfiak. +80 kg: Vlagyiszlav Larin (Orosz Olimpiai Bizottság). Nők. +67 kg: Milica Mandic (Szerbia).

Torna Női csapatdöntő: Orosz Olimpiai Bizottság (Vlagyiszlava Urazova, Viktorija Lisztunova, Angelika Melnyikova, Lilija Ahimova) 169.528 pont. Triatlon Nők. Flora Duffy (Bermuda) 1:55.36, …12. Bragmayer Zsanett 2:00.00, …Kovács Zsófia
helyezetlen.

Úszás Férfiak. 200 m gyors: Tom Dean (Nagy-Britannia) 1:44.22. 100 m hát: Jevgenyij Rilov (Orosz Olimpiai Bizottság) 51.98. Nők. 100 m hát: Kaylee McKeown (Ausztrália) 57.47. 100 m mell: Lydia Jacoby (Egyesült Államok) 1:04.95.

Vívás Nők. Párbajtőr csapatverseny: Észtország (Julia Beljajeva, Katrina Lehis, Erika Kirpu, Irina Embrich).
 

Éremtükör

Kapcsolódó írásaink

Milák Kristóf mosolya

ĀAz úszódöntők harmadik napja után megállapítható, hogy az európai versenyzők egyelőre nem szerepelnek eredményesen